Hudebna Aleše Opekara: Machinarium. Hudba k počítačové hře jako elpíčko současnosti

18. říjen 2019

Přehled vydaných gramodesek býval pro rockové a jazzové skupiny něčím podobným, čím může být soupis románů, povídek a básnických sbírek pro spisovatele. Dnes může stejnou roli jako elpíčko sehrát soundtrack k počítačové hře. Poslechněte si více v Hudebně Aleše Opekara.

Říjnová Hudebna představila album zremixovaných skladeb z počítačové hry Machinarium (2009), jejichž autorem je Tomáš Dvořák alias Floex. Hra i soundtrack zaznamenaly nebývalý ohlas, a to i v zahraničí.

Orbital

Že si Machinarium oblíbil krátce po jeho vydání, přiznává například Paul Hartnoll, mladší z bratrů, kteří tvoří duo Orbital. Na nové desce, dostupné od 16. října na vinylu i digitálních platformách, tak nechybí remix ani od nich.

Jak se vlastně liší přemíchaná skladba od původní verze? Nový track má většinou delší stopáž, akcentuje či přidává jiné beaty, mění nebo přidává zvukové barvy a jejich dozvuky. Album bude pokřtěno 27. listopadu v pražském Paláci Akropolis. Obal jeho vinylového provedení připravila Eva Marková na základě původních ilustrací Adolfa Lachmana pro hru Machinarium.

obal desky Machinarium Remixed

Aleš Opekar z desky vybral a okomentoval remixované skladby The Glasshause With Butterfly od zmíněných Orbital nebo By The Wall od kanadského písničkáře Jima Guthrieho, který je zkušeným autorem hudby pro film, televizi a počítačové hry. Skladba Castle zazní v původní i remixované verzi. Autorem remixu je Edward Crithley, hudební producent a skladatel z anglického Brightonu. Mezi autory remixů Machinaria je i české duo DVA. Ujali se písničky Gameboy Tune. Hudebna končí remixem skladby Mr. Handagote. Na svědomí ho má japonský multimediální umělec z Kjóta Tomohisa Kuramitsu aka Baiyon.

Spustit audio