Hudební pojmy na vlastní uši - nová interaktivní stránka stanice D-dur

20. březen 2020

Klasika na dosah je program stanice D-dur pro ty, kteří hledají svou cestu ke klasické hudbě. Teď má novou, interaktivní webovou stránku.

Nová stránka pořadu Klasika na dosah:

  • Klikněte na hudební pojem
  • Stránka vám nabídne skladby, kde je vybraný prvek slyšet
  • Klikněte na informace o autorovi: ke čtení i poslechu

Program Klasika na dosah vysílá Český rozhlas na stanici D-dur ve všední dny od čtyř do osmi. Ráno i odpoledne. Snaží se ukazovat posluchačům cestu ke klasice. Hrajeme atraktivní skladby, které zaujmou i méně zkušené publikum, a řekneme k nim něco zajímavého.

Na novém webu pořadu si teď můžete pohrávat s hudebními pojmy, jevy, prvky. Jak ve skutečnosti znějí? Ve kterých skladbách se objevují? A kdo ty skladby napsal? 

Vyberete si pojem, který vás zajímá, pustíte si audio s jeho vysvětlením a můžete poslouchat díla, pro něž je onen prvek charakteristický.

Skladatele přestavujeme v klasickém článku i v miniaturním, minutovém audiu, kde uslyšíte, jak zní jejich hudba, a dostanete pár informací, které jsou pro její poslech nejužitečnější.

D-dur můžete poslouchat jako jednu ze stanci Českého rozhlasu v multiplexu ČRo DAB+, který v současné době pokrývá svým signálem již 80 procent populace a v horizontu několika měsíců dojde k navýšení této hodnoty o dalších 15 procent. Součástí vysílání tohoto speciálního digitálního programu je také slideshow, tedy doplňkové obrazové informace. V rámci radiotextu jsou pochopitelně vysílány údaje o právě hraném umělci včetně názvu dané skladby/melodie.

autoři: Lukáš Hurník , lukpo
Spustit audio

Související