I hniloba může být vitální. Americký black metal ví, jak oslavovat krásy života

2. květen 2024

„Jak snadné je žít,“ říkají názvem svého aktuálního EP američtí Agriculture. Kapela, která se rozhodla využít blackmetalovou estetiku k zachycení radostí života. Sanfranciský label The Flenser měl k neortodoxním pojetím žánru blízko, v extatické nátuře black metalu navíc vždy byla podstatná míra vitality, která může být se vším zmarem a temnotou v rozporu. Agriculture svým EP Living Is Easy navazují na silný eponymní debut a v září se premiérově představí naživo i v Česku.

To krajany Sunrise Patriot Moon pozval už po vydání debutu Black Fellflower Stream renomovaný festival Roadburn. Kapela sestavená okolo bratrské dvojice Sama a Willa Skarstadových (jinak členů Yellow Eyes) si přízeň tamních dramaturgů zařídila mimo jiné gotickým vypravěčstvím, díky němuž jejich pojetí blacku okamžitě vtáhne. A do třetice potvrzuje sílu žánru i debutující projekt Lust Hag, za nímž stojí hudebnice Eleanor Harper. Její temný debut je dalším důkazem svěžesti americké blackové scény.

A neslábne ani síla newyorské avantgardy na pomezí hlučného rocku a free jazzu. Začátky kapely Beings spadají do roku 2022, kdy se potkali saxofonistka Zoh Amba a činorodý experimentátor Shahzad Ismaily. K nim se záhy přidali bubeník Jim White a kytarista Steve Gunn – a výsledkem jejich improvizačních seancí bude na začátku června album There Is a Garden.

Nejen black metalem jsou živi Modeláři – průlet novinkami doplňují i vlídná deska Ezry Feinberga, elektronická znovuzrození Douglase Darea a na závěr konejšivý cover, který příjemně lechtá ambivalenci kovbojské estetiky.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.