Interiér má obrovský vliv na to, jak se cítíme, jak žijeme naše životy a jak jsme odvážní, říká designerka Šmídová

28. leden 2024

Iva Šmídová je interiérová designerka a autorka knihy Útulný domov. Proč by si lidé měli dát záležet na tom, jak vypadá jejich domov? Jaký typ podlahy bychom měli zvolit, pokud chceme doma chodit bosi? A je její byt bezchybný? „Nejde o to vytvořit dokonalý interiér. To je mýtus – dokonalost neexistuje a zabíjí kreativitu,“ popisuje Šmídová ve víkendovém Radiožurnálu.

Vystudovala jste textilní návrhářství, napsal jste knížku Útulný domov krok za krokem, kde pohromadě vydáváte vaše životní i profesních zkušenosti. Nepřijde vám, že byste třeba tímto, když je všechno na jednom místě a člověk si to může zařídit sám, způsobila, že člověk pak nepotřebuje někoho takového, jako jste vy a vaši kolegové – návrháři interiérů, že tím přijdete o výlučnost?

Při psaní knížky mě toto taky napadlo. Docela jsem s tím bojoval a říkala si: „Tak teďka to tady všem dám na stříbrném podnose, a každý bude mít tu možnost si to zařídit podle sebe a nebude potřebovat nikoho“.

V procesu psaní knihy jsem došla k tomu, že to tak není a že je to potřeba. Chci lidem pomoct, chci, aby měli dostupné informace a jsem ráda, když si to zařídí hezké, protože interiér má obrovský vliv na to, jak se cítíme, jak žijeme naše životy, jak jsme odvážní, jak akceptujeme změny.

Čtěte také

Pokud je to bude stát jenom to, že si koupí knihu a opravdu se podle toho budou řídit. Tak jsem spokojená.

Jaké byly vaše začátky? Jak se to projevovalo? Tím, že jste rodičům přestavovala pokoje, když byli pryč?

Rodičům ne, ale svůj pokojíček samozřejmě. Ale to jsou ty domečky, co si staví každý. Milovala jsem lézt na skříně, bavilo mě sedět na kuchyňské lince… miluju vyvýšená místa. Až trošku později se ve mně začal rozvíjet tento talent.

Doma to u vás vypadá tak, že je všechno doladěné do posledního detailu, anebo někde chybí lustry, nejsou sladěné kliky na dveřích? Že byste byla taková ta kovářova kobyla, co chodí bosa?

Není to úplně dokonalé, ale nejde o to vytvořit dokonalý interiér. To je mýtus – dokonalost neexistuje a zabíjí kreativitu. Jsou tam věci, které je potřeba buď obměnit nebo koupit nové, ale ten základ je v pořádku.

Vždycky říkám, že musí být pořádku základ, abychom na něj mohli stavět. Nemohla bych žít v prostoru, který by to nějakým způsobem nepodporoval.

Čtěte také

Jaký typ podlahy v interiéru zvolit, pokud chceme doma chodit co nejvíc bosi?

Osobně tíhnu k přírodním materiálům, takže pokud to jde, tak vždycky preferuji dřevo.

Jste vášnivou otužilkyní. Kolik stupňů doma rodině dovolíte?

Máme doma kolem 21 stupňů, protože doma i pracujeme doma a když sedíte, tak potom už nižší teplota není příjemná. Ale nemám problém v zimě chodit třeba ve svetru, nebo se méně oblékat.

A kam chodíte plavat?

Buď třeba do Vltavy, kam jsme chodili na vánoční plavání, nebo na různé rybníky. Třeba v Motole je rybník a teďka máme i doma malinké jezírko. A pokud mi to nevyjde do přírody, tak ranní sprcha to jistí.

V čem nám mohou pomoct bytoví designeři? Na co vše se musí zeptat svých klientů? A proč ušetří nervy i peníze? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související