Italský pianista Glauco Venier vydává Miniatury

14. červen 2017

Italský pianista a skladatel Glauco Venier má vzhledem ke svým pětapadesáti rokům poměrně skromnou diskografii.

Jeho nová sólová nahrávka pojmenovaná lapidárně Miniatures na etiketě ECM je tedy velmi přínosná. Z jeho předchozích alb zmiňme například Hommage a Duke z roku 2007 v triovém podání k poctě Dukea Ellingtona.

Nebo nahrávku Glauco Venier suona Frank Zappa z roku 2008 pro nonet a zpěvačku Federicu Santiovou, k uctění progresivní hudby přední osobnosti rockového světa. A v doprovodném duu anglické zpěvačky Normy Winstonové s německým sopránsaxofonistou a basklarinetistou Klausem Gesingem, si zahrál už na čtyřech titulech.

Glauco Venier se narodil v roce 1962 na italském severovýchodě. Konzervatoř vystudoval v Udine, kde se věnoval komponování a hře na varhany. Po absolutoriu v roce 1985 se ještě soukromě učil u významného italského jazzového pianisty Franca D´Andrey. V roce 1989 byl finalistou Monkovy soutěže ve Washingtonu, o dva roky později už soutěž vyhrál a byl přijat na Berklee School of Music v Bostonu.

Ve svých Miniaturách Glauco Venier vedle hry na klavír využívá zvuky činelů, gongů či zvonků. Nechával se inspirovat starou hudbou, středověkem, nebo mimoevropskými autory. Například úvodní ukázka Asian Songs and Rhythms No. 40 pochází od mystika, skladatele a spisovatele řecko-arménského původu žijícího v letech 1866 až 1949 Georgije Gurdžiefa, který na těchto písních spolupracoval s ruským skladatelem Thomasem de Hartmannem.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio