Izraelský jazz očima Avishaie Cohena

24. září 2015

„Jazz už není jen záležitostí New Yorku, Izrael se stal samostatným a svébytným jazzovým světem,“ říká jeden z nejznámějších izraelských jazzmanů současnosti, kontrabasista Avishai Cohen.

Letos na podzim se opět představí v Česku, 30. listopadu navštíví Brno a spolu s brněnskou filharmonií zde zahraje orchestrální verze svých skladeb. Pořad Planeta jazzem posetá ale nebude věnován přímo Cohenovi, nýbrž projektu, který inicioval: kompilaci All Original, Best Young Israeli Jazz. Jedná se o Cohenův výběr toho nejzajímavějšího, co podle něj současná izraelská jazzová scéna nabízí.

V dnešním Izraeli skutečně snadno najdete hojnost mladých a přitom zralých jazzových skladatelů a interpretů. Narazím na ně buď sám, nebo mi o nich někdo řekne. Vždy jsem se zajímal o to, jak mladé muzikanty podpořit. Baví mě sledovat, co další generace vytvoří. Někteří z mladých hráčů se přirozeně zapojují i do mých kapel,“ řekl Cohen letos v rozhovoru pro Lidové noviny.

Na propagaci tamní hudební scény se sám podílí jednak zmiňovanou kompilací, kterou vydal u svého labelu RazDaz Records, dále prezentací mladých jazzmanů v telavivských klubech a také společnými koncerty a projekty.

Do konce roku 2015 by mělo u Cohenova vydavatelství vyjít debutové album mladého kytaristy Shachara Elnatana. Ten se narodil v roce 1993 v Jeruzalémě do muzikantské rodiny. Jeho učitelem i spoluhráčem byl známý izraelský saxofonista Eli Degibri.

Nějakou dobu působil v New Yorku, kde bral soukromé lekce například u Petera Bernsteina a ve svých devatenácti již hrál spolu s Kurtem Rosenwinkelem v rámci jeho telavivského koncertu. V pořadu zazní ukázky Elnatanovy autorské tvorby v podání jeho kvarteta.

Ofri Nehemya

Pianista Omri Mor vyrostl v Jeruzalémě a na klavír se začal učit v sedmi letech. Během svého dospívání se setkal s řadou různých kulturních vlivů – díky skladateli Nino Bittonovi například objevil alžírskou a andaluskou hudbu.

Jeho současný stylový záběr je proto pozoruhodně široký a obsáhne kromě klasiky a jazzu také vlivy severoafrické, latinskoamerické a afrokubánské hudby. Omri Mor se v minulosti představil také v Česku, v rámci Mezinárodního festivalu jazzového piana.

Na izraelské scéně již pět let působí jednadvacetiletý bubeník Ofri Nehemya. V létě 2011 absolvoval letní workshop na bostonské Berklee College of Music pod vedením Terri Lyne Carrington a do širšího povědomí se zapsal ve svých 19 letech, kdy účinkoval na albu Avishaie Cohena Almah.

Shachar Elnatan Quartet na Red Sea Jazz festivalu v roce 2014:

Spustit audio

Více z pořadu