Jack Nicholson, neznámá superhvězda

Čtyřdílný pořad o málo medializovaných osobních a tvůrčích peripetiích slavného amerického herce, scenáristy a režiséra, který letos oslavil 80 let.

Další díly vysíláme 5. a 12. srpna.

Filmový publicista a historik Vladimír Hendrich se osobností Jacka Nicholsona zabývá již 35 let v celé řadě svých esejů, článků i v několika knížkách, například v monografické studii s názvem Jack Nicholson anebo v knize o filmech s tematikou motorkových rebelů, drog a hippies s titulem Easy Rider and Company, která vyšla v roce 1996.

Logo

V první části nás Vladimír Hendrich seznamil s Nicholsonovým dodnes v lecčems tajemným rodinným původem, s jeho tvůrčími začátky spojenými s účinkováním v nízkorozpočtových filmech, z nichž ale nejméně dva představovaly významné mezníky v historii amerických westernů nové vlny. Také se startem Nicholsonovy hvězdné herecké kariéry, k němuž došlo po celosvětovém úspěchu baladického road movie Easy Rider. U nás se proslavilo pod poněkud nepřesným titulem Bezstarostná jízda.

Reprízu pořadu autor obohatil o části svého rozhovoru s americkým filmařem Montym Hellmanem. Právě s ním totiž Jack Nicholson spolupracoval na oněch dvou zmíněných slavných westernech nové vlny - Jízda v bouři a Střílení.

Ve druhé části svého čtyřdílného cyklu se jeho autor věnuje konkrétní kritice velmi špatného dabingu nejméně pěti významných Nicholsonových snímků a poté nám přiblíží dva zajímavé, mainstreamovému publiku ale dodnes poměrně málo známé filmy z počátku sedmdesátých let.

Čtěte takéSlovo o filmu

Prvním z nich s titulem Jeď, řekl Nicholson debutoval jako filmový režisér, ve druhém snímku s názvem Five Easy Pieces, který se hrál jenom poměrně krátce v naší klubové distribuci pod titulem Malé životní etudy, ztělesnil Nicholson hlavní roli natolik sugestivně, že vyprovokoval k recenzi i proslulého rebelského spisovatele a příležitostného filmového kritika Henryho Millera. A právě z Millerovy pozoruhodné eseje uslyšíte v pořadu také dvě velice sugestivní ukázky. Dlužno podotknout, že Henry Miller byl vlastně jeden z prvních, kdo se pokusili charakterizovat, jak a proč „nehrdinští hrdinové“ Jacka Nicholsona ovlivňují moderní americkou kulturu.

Připravil Vladimír Hendrich

Premiéra v roce 2002

autor: Jiří Kamen
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.