Jak na soudobou hudbu? Jan Dřízal - Narcissus

24. duben 2020

Rozhlasoví symfonikové s violoncellistou Tomášem Jamníkem a dirigentem Markem Šedivým hrají premiéru skladby Jana Ryanta Dřízala. Přípravné video Lukáše Hurníka vám dodá kuráž k poslechu.

Odjakživa se posluchači zajímali především o to, co skládají jejich současníci. Až v polovině 19. století uvedl Felix Mendelssohn-Bartholdy do koncertní praxe zvyk hrát hudbu dávno zemřelých autorů, třeba Bacha, Händela. Od té doby převzali staří mistři nadvládu nad dramaturgickými plány pravidelných koncertních řad a vytlačili soudobé autory na speciální festivaly, se speciálními interprety a publikem.

Žijící autoři si ale pozornost publika zaslouží, zvláště dnes, kdy už většina z nich nehlásá, že je jim publikum ukradené. Naopak, publikum je v jejich tvorbě v pravém smyslu "vtaženo do hry".

Po přípravném videu Lukáše Hurníka si zde pusťte záznam skladby Narcissus Jana Dřízala.

autor: LH

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.