Jak utéct ze Severní Koreje napodruhé? Vyprávění uprchlice ze Severu zaznamenala spisovatelka z Jihu

13. únor 2024

Ve dne nás slyší ptáci a v noci myši ‒ říkají Severokorejci. O tom, jak se i napodruhé dostat ze země, kde „stěny mají uši“ ale obyčejná žena „nemá hlas“, si redaktorka Mozaiky Šárka Jančíková povídala s uprchlicí Pak Čihjon, jež svou knihu Můj život v Severní Koreji napsala díky spolupráci s Jihokorejkou Čche Serin, kterou potkala v Anglii.

Pak Čihjon a Čche Serin na FF UK 30. 11. 2023
Severokorejka Pak Čihjon prchala ze „socialistického ráje“ nadvakrát. Nejprve utíkala před hladomorem, ale skončila v Číně, kde ji převaděč prodal do otroctví. Stala se manželkou a matkou a po pěti letech byla odvlečena zpátky do Severní Koreje. Jak se jí povedlo znovu zmizet a nakonec se usídlit ve Velké Británii, kde svůj příběh svěřila jihokorejské spisovatelce Čche Serin? „Měla ve mě důvěru ne proto, že jsem z Jižní Koreje a že jsem žila v zahraničí, ale proto, že jsem žena, že jsem jí byla schopná naslouchat a nějak s ní souznít. Vzniklo tak mezi námi pouto a ona se mnou sdílela velmi bolestné zkušenosti – například způsob, jakým ženy v severokorejských nemocnicích rodí, nebo jak se zachází se ženami ve věznicích, jakým způsobem se ve školách vzdělávají mladé dívky… Na začátku mezi námi bylo více rozdílů než podobností, ale díky tomuto se nám je podařilo prolomit,“ líčí autorka textu knihy Čche Serin, která knihu napsala na základě rozhovorů s Pak Čihjon.
Čche Serin, Pak Čihjon: Můj život v Severní Koreji | Vydalo v překladu Tomáš Horáka nakladatelství 65. pole
Ta dodává. „Jak se mi podařilo dostat z vězení a podstoupit to celé znovu? Tím důvodem byl můj syn. Když mu bylo pět, vrátili mě z Číny zpátky do Severní Koreje – protože mezi oběma těmito zeměmi funguje dohoda o vzájemné repatriaci osob, které se pokusí uprchnout, které nejsou považováni za uprchlíky. Takové osoby se hlásí policii, je v tom zahrnutá i finanční odměna pro udavače. A to se stalo i mně. V deset hodin v noci k nám přišlo deset čínských policistů, kteří mě odvedli v poutech a ani mě nenechali mému synovi cokoli říct. On vůbec nevěděl, odkud pocházím ani kam mě vedou a zůstal v Číně sám.“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.