Jakub Kubín a Factorial! Orchestra tvoří nový, skvělý autorský repertoár včetně písniček v češtině

3. květen 2024

Lada Klokočníková přivítala v rozhlasové kavárně zpěváka Kubu Kubína spolu s několika členy Factorial! Orchestra, nádherného hradeckého big bandu. Je tady kapelník a trombonista Factorial! Orchestra Zdeněk Borecký, kytarista Jan Čamr a zpěvačky Barbora Profousová a Zdeňka Borecká.

Kubo, co je nového?
Kuba Kubín: Stalo se toho strašně moc, spousta nádherných koncertů, teď v první části tohoto roku jsem vydal novou písničku, kterou můžete slyšet i na všech streamovacích platformách, ale samozřejmě, do čeho se nyní pořádně obouváme, je i to, proč jsme dnes vlastně tady, protože implementujeme do repertoáru Factorial! Orchestra naše vlastní písničky. Toho si moc cením, takže dáváme do kupy nové písničky a budou nové koncerty s novým repertoárem.

Čtěte také

Factorial! Orchestra letos slaví jubileum, 15. výročí vzniku.
Zdeněk Borecký: V červnu to bude přesně 15 let od prvního koncertu a my to oslavíme speciálním koncertem 16. listopadu. V sále Filharmonie Hradec Králové máme nachystaného velmi speciálního hosta. Právě dnes jsem mluvil s jeho manažerem, ale ještě vám ho nemůžu prozradit. Bude to ovšem velká pecka, to říct můžu.

Kam se váš big band posunul za těch 15 let. Je to stále stejná muzika, jako když jste začínal jako kapelník?
Zdeněk Borecký: 15 let je vlastně půlka mého života a já si kolikrát říkám, je to super, co jsme udělali. A pak jsou zase momenty, kdy si říkám, co jsme těch 15 let vlastně dělali, vždyť hrajeme stále dost podobně. Takže je to jako na houpačce. Ale velmi jsme se posunuli, jednak geograficky z Holic, kde byl náš orchestr založen, teď do Hradce Králové.

Factorial! Orchestra je big band z Hradce Králové, který se vymyká všem zvyklostem tohoto stylu. Pod vedením kapelníka, aranžéra a trombonisty Zdeňka Boreckého je playlist složen téměř výhradně z originálních aranží známých skladeb převedených do funku, popu nebo moderního jazzu. Teď kapela, která je jedinečná nejen svým repertoárem, ale i vizuálně, pracuje na své vlastní autorské tvorbě.

To se stalo před 10 lety, v té době jsme se stal kapelníkem, nestál jsem tedy přímo u zrodu. Ale největší posun, to jsou zatím takové dvě vlaštovky, že se prostě snažíme o autorskou tvorbu. Což mi přijde v životě kapely jako to nej, protože u kapel typu orchestru je celkem běžné, že reprodukují hudbu někoho jiného. Autorských orchestrů najdete v Čechách velmi málo.

Čtěte také

My se snažíme jít touto cestou také, protože chceme jít s kůží na trh, chceme sdílet vlastní příběhy, nejen převzaté. Zatím máme dvě písničky.

Kuba Kubín: Pro hudebníka je vždy ta největší meta zpívat na koncertě svoji vlastní tvorbu. Zvláště, když třeba si pak lidé tu písničku zpívají s vámi, to je vždy nejlepší. To je nejskvělejší pocit, co může hudebník zažít. Toho bychom chtěli docílit a snad se nám to podaří.

Zdeněk Borecký: Můžeme vás pozvat na koncert 27. června před Klicperovým divadlem už tradičně v rámci divadelního festivalu, kde ty dvě naše nové písně chceme premiérovat.

Čtěte také

Kubo, kdy jste se s Pavlem poprvé potkali a kdy vás napadlo, že budete společně dělat muziku?
Kuba Kubín: Ta geneze je vlastně docela dlouhá. My jsme se tak nějak pořád potkávali.
Zdeněk Borecký: Potkávali jsme se až jsme jednou Kubu oslovil jako záskok do Factorial! Orchestra na natáčení vánočních písní, protože náš tehdejší zpěvák se nechtěl zúčastnit. Byla to taková jednorázovka, pak jsme pokračovali dál zase svými cestami. Až na konci roku 2021 skončil náš zpěvák Martin Růža, a já jsem zvedl telefon a zavolal Kubovi. Zkraje roku 2022 jsme se domluvili a od té doby to spolu táhneme.
Kuba Kubín: Já jsem byl nadšený. Protože mám rád populární hudbu, kromě toho, že dělám samozřejmě i klasiku. Populární muzika je pro mě neuvěřitelný odpočinek a touhle cestou chci jít. Kapelu Factorial! Orchestra tvoří asi 25 hudebníků, a to je neuvěřitelná energie na koncertech. Hudba se valí dopředu a strhne snad úplně každého. Atmosféra je naprosto báječná, takže jsem samozřejmě na tuhle nabídku okamžitě kývnul. Zpívání ve Factorial! Orchestra mám strašně rád. Je to neuvěřitelná věc. Zpíváme písničky v anglickém jazyce, nicméně když budeme dělat teď autorskou tvorbu, tak se v našem repertoáru objeví více i českých písniček, takže na to se můžete do budoucna těšit.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové se zpěvákem Kubou Kubínem a kapelníkem Factorial! Orchestra Zdeňkem Boreckým si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.