Jan Fingerland: Al-Džazíra v Izraeli končí nekončí

6. květen 2024

Televizní stanice sice nemají policii ani armádu, ale v souboji s některými vládami stejně mohou vyhrát. Tak tomu možná bude poté, co se izraelská vláda rozhodla zakročit proti televizi Al-Džazíra.

Čtěte také

Schylovalo se k tomu už delší dobu, ale v neděli padlo rozhodnutí. Jeruzalémská vláda rozhodla o odebrání licence Al-Džazíře. Kromě jiného to znamená konfiskaci vybavení, ale i příkaz poskytovatelům televizního signálu, aby stanici vyřadili. Vláda tak mohla učinit jen díky teprve nedávno v parlamentu schválenému zákonu, do té doby to nebylo legální.

Možná chyba

Nejedná se o totální zákaz, ale o opatření, jehož platnost se musí prodlužovat každých 45 dnů. Samotná televize se nepochybně odvolá k soudu a ten teoreticky může zrušit platnost rozhodnutí nebo celého zákona.

Vláda o zákazu Al-Džazíry rozhodla jednomyslně, a to na základě tvrzení, podle kterého televize ohrožuje národní bezpečnost a podněcuje k nenávisti a násilí. S tím mnozí souhlasí, Al-Džazíra není nezávislé médium, ale slouží jako politický nástroj svých katarských majitelů.

Čtěte také

Týchž, kteří na svém území hostí exilové vedení Hamásu a hnutí financují. Její vysílání Hamásu zcela vyhovuje, včetně zdokumentovaných případů, kdy zpravodajové Al-Džazíry v Gaze umlčeli Gazany kritizující politiku Hamásu.

Jiná otázka je, zda bylo rozhodnutí izraelské vlády správné, ať už z hlediska práva, nebo čistě pragmaticky. Někteří členové vlády už vyjadřovali nesouhlas i s jinými médii, včetně Haaretzu, případně mluvili o omezení izraelského veřejnoprávního vysílání. To je trend, který je varovný i z hlediska kvality tamní demokracie.

Rozhodnutí též může Izrael mezinárodně poškodit, aniž by on sám něčeho dosáhl, zatímco Al-Džazíra nemusí litovat. Postavily se za ni mezinárodní novinářské organizace, čímž získala punc seriózního, a dokonce pronásledovaného média. Přitom její vlastní fungování v řadě ohledů může pokračovat dál.

Jede se dál

Opírá se o své zpravodaje přímo v Gaze, kteří mohou pomocí internetu posílat své záběry kamkoliv na světě – paradoxně internetu, jehož činnost zajišťují sami Izraelci. Zatím v Izraeli funguje nadále arabská stránka Al-Džazíry a samozřejmě i vysílání na YouTube. Z hlediska Izraele tedy zákaz může být kontraproduktivní, vnitro- i zahraničněpoliticky.

Jan Fingerland

Izraelský zásah proti Al-Džazíře je neobvyklý v izraelském kontextu, ale nikoli blízkovýchodním. Katarská stanice vadí řadě arabských vlád v oblasti, zátah proti ní už v roce 2014 provedli v Egyptě, včetně zatčení a uvěznění jejích reportérů. Jejím rivalem jsou nejen národní stanice, ale i Al-Arabíja, financovaná pro změnu ze Saúdské Arábie, a Sky News Arabia, založená v Emirátech.

Všechny tyto televize jsou cenzurované a slouží zájmům svých vlád, jak je v oblasti zvykem. Vnitroizraelská kritika zákazu Al-Džazíry tamní vládě říká: postavili jste se do řady s ostatními nelegitimními vládami regionu.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio