Jan Fingerland: Tiktokový test svobody

17. březen 2024

Technologický pokrok už vícekrát rozkolísal západní společnosti. Nejnovějším zdrojem napětí je čínské sociální médium TikTok a také pokusy jeho působení omezit nebo zakázat.

Je to vlastně stará otázka – má si společnost na nové věci, třeba na masová média, postupně zvyknout, anebo je třeba je omezovat nebo i zakazovat tak, jako jsou zakázány drogy? A je takové zakazování ohrožením principu svobody, které je nakažlivé, anebo její ochranou, pokusem odstranit to, co by samotnou svobodu nakonec zničilo?

Čtěte také

Americká Sněmovna reprezentantů přijala před pár dny návrh, který by umožnil TikTok z bezpečnostních důvodů zakázat. Tato síť umožňuje sdílet s ostatními krátké obrazové šoty.

Oblíbili si ji hlavně děti a mladí lidé, i když na něj přešla i řada ctihodných „dospělých“ institucí, jako je třeba britský Westminster – než z něj zase po čase odešel kvůli údajným bezpečnostním rizikům.

Nebezpečně volný

Začal se totiž prosazovat názor, že TikTok je nebezpečný. Podle jedněch získává mnoho různorodých dat o svých uživatelích, vyskytla se i obava, že jejím prostřednictvím se může šířit nebezpečný software.

Podle jiných spočívá hlavní problém v tom, že se pomocí TikToku šíří nebezpečné dezinformace. Buď že takto snadno usnadňuje přístup do milionů hlav přímo čínské vládě prostřednictvím domovské firmy ByteDance, jež TikTok vlastní. Anebo že je tato síť příliš snadno zneužitelná pro propagandu a vymývání mozků od třetích stran.

Čtěte také

A pak jsou tu ti, kteří varují před drtivým dopadem na duševní zdraví dětí a mladých lidí, kteří jsou vystaveni proudu problematických informací o tom, jací mají být, co si mají myslet a jak mají vypadat.

Nebo před opakovanými případy, kdy zmanipulovaní uživatelé bezmyšlenkovitě plnili, co po nich kdosi na opačné straně zeměkoule žádal. Vycházejí z toho, že lidé nejsou dost zralí na to, aby mohli tlaku prostřednictvím TikToku čelit – nikdy, anebo přinejmenším do určitého věku.

Je tu tedy otázka, co s tím. Kritici TikToku se dělí na ty, kteří by jej chtěli omezit, zcela zakázat, nebo jen dosáhnout toho, aby společnost ByteDance TikTok prodala.

Omezit, zakázat, nechat

Omezování TikToku se skutečně děje, i v Evropě ho například zakázaly státní instituce na služebních telefonech. Některé země, jako Indie, TikTok zakázaly zcela. Jenže v USA není situace tak jednoduchá, protože zde platí první dodatek zajišťující svobodu slova.

Čtěte také

Úsilí státu Montana jen částečně zasáhnout proti TikToku narazilo na nesouhlas soudu. Pokud by zmíněný teprve chystaný federální zákon prošel i Senátem, nakonec by věc asi skončila až u Nejvyššího soudu.

Firma ByteDance může argumentovat tím, že i Google nebo Facebook v nějaké podobě sbírají data uživatelů. Nejspíše by se ale odvolávali na ústavně zakotvenou svobodu slova. To samozřejmě nepostrádá ironii, protože samotný TikTok je v Číně zakázaný.

Jeho čínská obdoba pro domácí trh pod jménem Douyin naopak důsledně cenzuruje vše, co by se vládě nelíbilo, třeba politicky nepohodlné názory, a v zájmu samotných dětí automaticky omezuje čas, který mohou na síti strávit. Přece si v Číně nebudou ničit vlastní mladou generaci.

Jan Fingerland

Američtí zákonodárci nakonec asi neprosadí úplný zákaz TikToku, ale jeho regulaci možná ano. Mezitím se možná americká mládež i celá společnost naučí s tímto nástrojem nějak zdravěji vyrovnávat, jako s celým fenoménem sociálních sítí. A také se do té doby možná objeví něco jiného, ještě problematičtějšího, než je návykový a manipulativní TikTok.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio