Jana Koubková: Koubkuju si podle svýho!

6. srpen 2018

„Temperamentní nestorka“ je zdánlivý protimluv, ve spojení s jazzovou zpěvačkou, spontánní moderátorkou a textařkou Janou Koubkovou je však zcela namístě. Jana Koubková je po desetiletí nepřehlédnutelnou osobností naší hudební scény, jíž se dařilo a stále daří uchovat nezaměnitelný projev a nezdolné tvůrčí nadšení. Repríza z 5. března 2018.

Ona sama se dokáže charakterizovat v naprosto jednoduché zkratce: „Snad nejdůležitější ze všeho je pro mě mít pořád chuť chtít. A hrozně ráda mám kolem sebe radost!“ Neobyčejná vitalita a spontánnost přichází spolu s Janou, kamkoliv vstoupí, ať jde o pódium jazzového klubu, rozhlasové studio nebo do té doby poklidnou vinárničku. Umí tuto energii denně přiživovat – a také na potkání rozdávat.

Je nutné umět si vybrat skvělé kolegy, a to nejenom jako skvělé hráče, výborné muzikanty, ale také jako skvělé lidi. Ta lidská stránka, vztah na pódiu, se totiž přenáší na publikum.

Natočila přes tři desítky LP a CD, vydala tři nápadité knížky, koncertuje, nevaří však z vody a z již vykonaného: i ve věku babky Bíbapky, do níž se stylizovala poté, co odrostla z éry Hot Tet, přichází stále s něčím novým, hýří nápady -  a je radost s ní pobýt, tak jako v této hodince.

Když mě bolí srdce
když mám děsnej stres
bolí mě i hlava
zrovna jako dnes.
Když jsem z Tebe divá
chytá se mě běs
a za to že jsem ještě živá
za to může jazz!

Z Reduty do Rock Café
tři kroky ´sou pouhý
občas se tam vyskytnu
vytřepat svý mouchy
Mouchy který trpčej
život až ´de z toho děs
a za to že sem ještě živá
za to může jazz!


Jana Koubková Quartet: Jan Keller, Jana Koubková, Ondřej Kabrna, Jan Červenka
autor: Václav Flegl
Spustit audio