Jarní Prahu okouzlí izraelští jazzmeni

13. duben 2015

Rabín a alchymista rudolfínské Prahy Rabi Löw by měl radost. Jeho oblíbené město tohoto jara navštíví hned několik hudebních čarodějů izraelského původu. Avishai Cohen, Oz Noy, Shai Maestro, duo Offlines či trio Shalosh. Co umělec, to originál, ale zároveň i nositel jisté sounáležitosti zprostředkované charakteristickou melodikou, byť třeba latentní.

Jako tematicky zaměřená na Izrael působí většina jarního programu koncertní řady Jazz Meets World. Svoji trošku do vltavského mlýna přinesl i cyklus Jazz čtyř kontinentů probíhající v Jazz Docku.

Už 17. dubna vystoupí v klubu Jazz Time trio Shalosh. Coby svůj program vyhlásili pianista Gadi Stern, kontrabasista Daniel Benhorin a bubeník Matan Assayag „rovnost nástrojů“. Nikdo není leader, přínos všech tří hudebníků je stejně důležitý. Za další zásadu přijali neomezovat se na očekávatelný styl jazzového klavírního tria. S chutí se pouštějí na výlety do hájemství rocku, na území klasiky i za hudební exotikou africkou či orientální. Například ve skladbě Elephant můžeme slyšet i názvuky indonéského gamelanu.

„Dobrodružné a sebevědomé... živé, inteligentní a neobvykle chytlavé,“ napsal o albovém debutu Shalosh, nazvaném The Bell Garden, izraelský zpravodajský server NGR a zvolil ho jedním ze sedmi nejlepších domácích jazzových titulů roku 2014. „Hudba je natolik skvělá, že to stačí, abyste začali přemýšlet o osudu a předurčení,“ dodal recenzent webu All About Jazz.

Flétnistka Hadar Noiberg, která se svým triem zahraje 19. dubna v pražském Divadle u hasičů a navíc o den později i v kinosále v Rýmařově, začínala jako interpretka vážné hudby. Hudební akademii vystudovala v Tel Avivu a má za sebou turné s Young Philharmonic Orchestra. Když se ovšem dostala na newyorskou City College, konvertovala k jazzu. V triu s kontrabasistou Orem Bareketem (narozeným v Jeruzalémě a dospívajícím v Buenos Aires i Tel Avivu, vítězem soutěže International Society of Bassists v roce 2011) a newyorskou bubenicí Allison Miller (která dříve hrála například v kapelách písničkářek Ani DiFranco či Natalie Merchant, ale také s varhanní legendou Dr. Lonniem Smithem) vsadila na „strolling“, hru bez harmonických nástrojů, při které vynikne výrazová pestrost.

Během stejného večera v Divadle u hasičů, v rámci dvojkoncertu s Hadar Noiberg, se představí také duo Offlines. Tvoří ho v Istanbulu žijící izraelský perkusista, zpěvák a hráč na arabskou loutnu oud Yinon Muallem a v New Yorku působící izraelský pianista Guy Mintus. O svojí převážně improvizované hudbě, začleňující co jazzu prvky turecké, židovské i indické, mluví jako o „mostech mezi žánry, generacemi, kulturami a zeměmi“.

02524088.jpeg

Oz Noy přiveze 21. dubna do Jazz Docku muziku mnohem hřmotnější a zemitější. A také mnohem méně etnicky specifickou než v tomto článku uvedení kolegové. Virtuózní kytarista vychází z jazzrocku, funku a stále častěji i z blues a bluesrocku. Ostatně kdo zažil koncert Oz Noy Tria s Davem Wecklem v sestavě na festivalu Agharta 2010 či v Ostravě ví, co čekat. Výbušnost sól, spíše rockerskou práci ze zkreslením zvuku kytary, hybné a zároveň invenční riffy.

„Pořád jde o ten samý druh vibrací, ale nyní prostě z mnohem bluesovějšího úhlu pohledu,“ řekl v rozhovoru pro webový magazín Guitar Messenger hráč, chlubící se muzikantským partnerstvím s Chickem Coreou či Johnem Medeskim. I tentokrát s ním vyrazila na turné věru ostřílená rytmika. Bubeník Gary Novak (mimochodem syn pianisty legend Larryho Novaka) má za sebou spolupráci s Georgem Bensonem, Chick Corea Elektric Bandem II či Robbenem Fordem. A baskytarista Étienne M‘Bappé původem z Kamerunu, který hrál mj. s Joem Zawinulem, v kapele Johna McLaughlina The 4th Dimension, s Jimmym Herringem a v roce 2001 si ještě stihl zahrát s legendárním Rayem Charlesem.

Kontrabasistu, baskytaristu, skladatele i příležitostného zpěváka Avishaie Cohena netřeba představovat. Tentokrát, 27. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina, uslyšíme čerstvou triovou sestavu z aktuálního alba From Darkness. Pianistu Nitaie Hershkovitse, který s izraelskou hvězdou spolupracuje počínaje deskou Duende (2012), a nový přírůstek Cohenových projektů, bubeníka Daniela Dora (Freddy Fuego Sextet) z Tel Avivu. Dodejme, že nejde o jedinou Avishaiovu letošní návštěvu Česka. V mimořádném obsazení sextetu Avishai Cohen’s New York Division mj. s Kurtem Rosenwinkelem obohatí dění také na festivalu Colours Of Ostrava.

02983352.jpeg

Dlouhé představování nevyžaduje ani někdejší Cohenův souputník, pianista Shai Maestro. V Česku odehrál řadu představení včetně sólového recitálu. Program koncertu 20. května v Jazz Time doplní skladby z připravované desky Untold Stories. Ukázku z alba a zároveň lákavou pozvánku, kompozici Endless Winter, si můžete už nyní oficiálně zdarma stáhnout ze Shaiových stránek. K interesantní kosmopolitnosti hudby určitě přispívá i fakt, že krom Izraelců (vedle Shaie též bubeník Ziv Ravitz) doplňuje trio peruánský kontrabasista Jorge Roeder.

Narozdíl od Maestra, jeho krajan a nástrojový kolega Roy Assaf se v Praze ukáže poprvé. Ostruhy si vysloužil deseti aktivními lety na newyorské scéně a spoluprací s veličinami jako Kenny Barron, Randy Brecker či Roy Hargrove. Můžeme ho slyšet také na úplně novém titulu Davida Sanborna Time And The River, kde ukazuje, že mu nejsou cizí ani elektrické piano a syntezátory.

Trio s kontrabasistou Ravivem Markovitzem a bubeníkem Jakem Goldbasem založil Assaf v roce 2013 a říká o něm: „Miluji hraní v cizích službách, dokreslování kompozic jiných muzikantů barvami, které slyším v hlavě. Ale teď jsem nadšený z možností začlenit do hudby vlastní osobnost jako pianista, skladatel a kapelník, poslat lidem příběhy z mého života prostřednictvím muziky a objevovat, co Raviv a Jake přinášejí do tria ze svých vlastních zázemí.“ Radost ze souhry spřízněných duší je dobře slyšet i z loňského alba Second Row Behind The Painter.

Zbývá jediný problém. Co vybrat, aby se člověk nepřesytil silnými dojmy a úplně nevydal z peněz?

Vybrané pražské koncerty izraelských hudebníků:

Shalosh - 17. 4. 2015, Jazz TimeHadar Noiberg Trio & Offlines – 19.4. 2015 Divadlo u hasičůOz Noy Trio – 21. 4. 2015, Jazz DockAvishai Cohen Trio – 27. 4. 2015, RudolfinumShai Maestro Trio – 20. 5. 2015, Jazz TimeRoy Assaf Trio – 27. 5. 2014, Jazz time

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.