Jazz Dock Orchestra zve na natáčení koncertního alba

12. leden 2023

Rezidenti pražského klubu Jazz Dock natáčením desky mimo jiné slaví pět let existence. Podpořit živou nahrávku potleskem a „odrazem energie“ lze během dvou večerů 17. a 18. ledna, vždy od 20 hodin.

Za pět let hraní odvedl Jazz Dock Orchestra kus úctyhodné práce, uvedl řadu premiér výtečných skladeb nejen na domovské scéně a „první milník“ v podobě nahrávky si už rozhodně zaslouží. Pro album měl z čeho brát.

„Výběr skladeb na desku byl na hlavních autorech původního repertoáru orchestru Andym Schofieldovi a Janu Jiruchovi. Chtěli jsme přijít hlavně s autorskými skladbami, takže volba byla jasná. Vybírali jsme z těch, které se během pěti let existence hrály na našich koncertech v Jazz Docku, a které se nám prostě nejvíce líbily,“ prozradil manažer a také hudebník orchestru, saxofonista Petr Kalfus.

Dodal také, že setlist obou koncertů, úterního a středečního, bude shodný, tvořený asi jedenácti skladbami. Nejpovedenější kusy pak budou zařazeny na desku. A při nahrávání si Jazz Dock Orchestra záměrně vystačí ve svojí základní sestavě, bez hostů.

Album vyjde na zavedené značce Animal Music, ovšem tentokrát nešlo o nabídku agilního producenta Petra Ostrouchova. Nápad vyšel ze samotného Jazz Docku: „Byla to společná idea členů orchestru spolu s dramaturgem Jakubem Zitkem a majitelem klubu Vladimírem Ledererem. Petra Ostrouchova jsem oslovil až posléze,“ vysvětluje Kalfus.

O kvalitní záznam na špičkové nahrávací zařízení se postará studio SONO. A fanoušci by na desku neměli čekat nijak dlouho. „Míchat bychom měli už v březnu a jako předběžný termín vydání alba byl zvolen červen.“

Pokud byste chtěli vyrazit na některý z natáčených koncertů v Jazz Docku, můžete si vybrat hned ze trojího vstupného. A tím i z trojí podpory big bandu. Vedle tradičních lístků na sezení a na stání jsou v prodeji i VIP vstupenky, v jejichž ceně je zahrnuto vedle přednostního sezení u pódia také budoucí album.

Pět plodných let

Dosavadní dráha Jazz Dock Orchestra si zaslouží ohlédnutí: „Za pět let existence jsme toho zvládli opravdu mnoho,“ může Kalfus konstatovat bez falešné skromnosti. „Co ale určitě stojí za to zmínit, jsou naše spolupráce s hosty ze zahraničí. Za všechny bych uvedl například Kurta Ellinga, Richarda Bonu nebo Bena Wendela.“

Velmi nadějné jsou i vyhlídky orchestru do blízké i vzdálenější budoucnosti: „Na březen máme naplánovaný koncert s novým repertoárem Andyho Schofielda, s Janem Andrem na Hammondy a Jiřím Šimkem na kytaru. Pokud to situace dovolí, tak přijede zahostovat na pár skladeb i saxofonista Jure Pukl. Na červen letošního roku je v plánu hostování britské pianistky a skladatelky Nikki Illes, další hosté jsou v jednání.“

Zkrátka, další nové repertoáry zakládají i příjemné spekulace o případném pokračování diskografie Jazz Dock Orchestra.

Za připomínku přitom stojí také další projekt z „dílny“ kolem Jazz Dock Orchestra, cyklus Neočekávaná setkání, i když o jeho natáčení se zatím neuvažuje: „Je to speciální projekt ve spolupráci s Michalem Nejtkem a katedrami HAMU a JAMU, prováděný v divadle Archa,“ připomněl Kalfus.

Základní sestava Jazz Dock Orchestra

Saxofony: 1. alt – Andy Schofield, 2. alt – Petr Kalfus; 1. tenor – Marcel Bárta, 2. tenor – Suzanne Higgins, baryton sax – Jakub Cirkl

Trubky: Miroslav Nováček, Miroslav Hloucal, Jaroslav Kohoutek, Martin Jůzl

Pozouny: Jan Jirucha, Štěpán Janoušek, Richard Šanda, Tomas Bialko

Rytmická sekce: klavír – Jiří Levíček, kontrabas – Tomáš Baroš; bicí nástroje – Daniel Šoltis.

Jazz Dock Orchestra Live Album Recording

17. 1. a 18. 1. 2023, od 20:00 hod., Jazz Dock, Praha

Spustit audio