Jazz Dock slaví první dekádu, chystá dvanáctihodinový maraton

13. březen 2019

Prostor na vltavské náplavce zařadil do svého průvodce po světových jazzklubech prestižní jazzový magazín Downbeat. Architektonicky neotřelý objekt oslaví ve čtvrtek své desáté výročí dvanáctihodinovým hudebním maratonem.

Na začátku byl sen jazzového fanouška, který byl až příliš tvrdohlavý, aby vzdal projekt klubu otevřeného českému publiku, ale s dramaturgií světové úrovně. Když v polovině 90. let koupil od Pražského rybářství zpustlý pozemek na břehu Vltavy, netušil, že klub bude stát až za dvanáct let.

„Hlavní problém byl s památkáři. Přesněji řečeno, různé památkové instituce k projektu zaujímaly zcela rozdílná stanoviska a přehazovaly si jej jako horký brambor,“ říká dnes majitel klubu Vladimír Lederer, jinak též ředitel realitní agentury.

Po konečném schválení projektu památkáři se začalo stavět. Řešila se řada peripetií: například se uvažovalo o sklepních prostorách, ale jejich realizaci zabránila jen o pár centimetrů hladina spodní vody. Veškeré zázemí klubu se tak dnes musí vejít do jednoho podlaží.

Na jaře 2009 tedy na náplavce vyrostla nová prosklená kostka. Zbývalo domyslet program a celkový koncept. Vladimír Lederer měl svou představu. Mělo tu hrát větší množství zahraničních interpretů než je v Praze obvyklé a návštěvníky neměli být primárně zahraniční turisté, ale převážně domácí publikum. „Měl jsem utkvělou představu, že v Praze je obrovské množství lidí, kteří zbožňují jazz, jen jim nevyhovuje nabídka ostatních klubů,“ usmívá se majitel.

Pro mladou a střední generaci jazzmanů dnes Jazz Dock představuje experimentální prostor setkávání, kde spontánně vznikají nové projekty, jazzu znalému posluchači pak servíruje zahraniční hvězdy, na které v tak malém prostoru v Česku nebývá zvyklý. Dramaturgii má na starost klávesista a skladatel Jakub Zitko, s nímž se Lederer seznámil před lety na koncertě v Aghartě, ještě coby běžný jazzový posluchač.

Jazz Dock se postupem času propracoval na špici evropských jazzových klubů. Hráli tu hvězdy jako Dave Holland, Dave Douglas, Bill Frisell, Donny McCaslin, Steve Coleman, John Scofield, Carla Bley a mnoho dalších, prostor však pomáhá rozvíjet i tuzemskou scénu, mimo jiné zde vznikl „dvorní“ Jazz Dock Orchestra.

Pražský klub přitom už jednou už „vstal z mrtvých“. V roce 2013 byl poškozen při povodních a po dobu rekonstrukce byl delší dobu uzavřen. Benefičními koncerty se tehdy na znovuobnovení klubu podílela celá jazzová scéna. 

 

Jazz Dock – 10 let!

14. 3. od 17.00

J. Jazzmen 
František Kop Quartet
Milan Svoboda Quartet
Muff "BLACKOUT" (unplugged verze)
Šmoldas/Zomer/Kopřiva/Dvorský Quartet
Vertigo
Duo David Dorůžka & Dano Šoltis
Limbo
Andy Schofield Sextet
Emil Viklický Trio
Elena Sonenshine & Jocose Jazz
Ondřej Konrád & Gumbo
Jazz Dock House Band

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

Související