Jazz Goes to Town láká na světové premiéry i skandinávský večer

1. říjen 2022

Program festivalu Jazz Goes to Town je nabitý premiérami. Do Hradce Králové ve dnech 11.- 15. října dorazí zahrát více než sedmdesát hudebníků v jedenácti domácích i zahraničních kapelách.

Hlavním lákadlem festivalu je sobotní program SONGS připravený speciálně pro Jazz Goes to Town. Půjde o světovou premiéru kompozice legendárního skladatele a trumpetisty Michaela Mantlera (úzce spolupracoval s umělci, jako jsou Carla Bley, Cecil Taylor, Roswell Rudd, Robert Wyatt, Jack Bruce a mnohými dalšími). Kromě samotného autora ve skladbě jako sólista vystoupí i přední interpret soudobé hudby, Brit Gareth Davis, a český čtrnáctičlenný ansámbl, který vznikl právě pro tuto příležitost.

Poprvé v historii Mantler komponoval pro vokální ansámbl. „Byl jsem tehdy přehlcen neustálým přílivem zpráv o kruté a válce. A tak jsem začal hledat vhodné texty mezi těmi, které jsem použil v minulosti. Vybral jsem různé abstraktní úryvky například z díla Samuela Becketta, Ernsta Meistera a také Giuseppe Ungarettiho. Použil jsem také výběr svých vlastních slov z alba Comment C'est, které nejsou vůbec abstraktní, naopak velmi konkrétně popisují zlo války a žalostný stav lidstva vůbec,“ popisuje autor své pocity při tvorbě kompozice.

V české premiéře v Hradci zahraje kapela KUU! Netradiční kvartet (zpěv, dvě kytary a bicí) v sobě mísí prvky punku, elektronické taneční hudby, rockové fusion a free jazzu. V loňském roce vydali album Artificial Sheep u německého vydavatelství ACT.

Silné zastoupení budou mít na festivalu hudebníci ze Skandinávie. Norský basista Ingebrigt Håker Flaten přiveze svůj projekt (Exit) Knarr (2021, Grappa Musikkforlag). Jeho okteto je složeno ze známých hudebníků skandinávské scény a přináší neuvěřitelnou smršť energie a emocí. Večer s názvem Skandinávská noc doplní i projekt norské saxofonistky Signe Emmeluth.

Dalším z velkých ansámblů na festivalu je Été Large pod vedením německé skladatelky a saxofonistky Luise Volkmann. Na koncertě představí hudbu ze svého druhého alba ​​When the Birds Upraise Their Choir (2020, nWog Records). Propojuje vlivy progresivního rocku, free-jazzu a avantgardní komorní hudby.

V Hradci Králové lze slyšet také řadu českých projektů. Od těch tradičnějších (Originální pražský synkopický orchestr) po řadu experimentálních a nadžánrových (Tomáš Liška, Uthando, Frisk). Další ze světových premiér na hradeckém festivalu představí již tradiční české seskupení The Shape of Jazz to Come. Rezidenční projekt vybraných mladých umělců v průběhu festivalu společně vytvoří zcela nový repertoár. Letos poprvé se k českým hudebníkům přidá zahraniční umělec, a to skladatelka a saxofonistka Luise Volkmann. 

Jazz Goes to Town proběhne na různých místech Hradce Králové, větší koncerty jsou umístěny do Bia Central, další proběhnou v klubech Artičok, Studio Beseda a dalších.

Jazz Goes to Town 2022

11. 10. Tomáš Liška & Invisible World CZ/TR/RS

 

12. 10. Uthando! CZ

12. 10. KUU! DE/FI/RS

 

13. 10. Emmeluth's Amoeba DK/NO

13. 10. Ingebrigt Håker Flaten – (Exit) Knarr NO/SE/DK

 

14. 10. The Shape of Jazz to Come CZ/DE

14. 10. Dorůžka/Wyleżoł/Ballard CZ/PL/US

14. 10. Frisk CZ

 

15. 10. Originální pražský synkopický orchestr CZ

15. 10. Luise Volkmann, Été Large DE/FR/SE

15. 10. Michael Mantler: SONGS, feat. Gareth Davis AT/GB/

autor: Petr Vidomus
Spustit audio