Jazz live: Infinite Quintet feat. Jure Pukl

4. červenec 2013

Ve čtvrtečním Jazzovém podvečeru uslyšíte reprízu záznamu koncertu českého Infinite Quartetu s mladým, ovšem mezinárodně velmi úspěšným slovinským saxofonistou Jure Puklem.

Jure Pukl prošel důkladným mezinárodním jazzovým školstvím se zastávkami ve Vídni, Haagu a v Bostonu, kde na Berklee Colledge navštěvoval mistrovské třídy Joe Lovana a George Garzoneho. Velmi rychle si ho také všimly velké osobnosti světového jazzu a Jure Pukl se nyní může pochlubit spoluprací s Maceo Parkerem, Esperanzou Spalding, Vijay Iyerem, Aaronem Goldbergem ad.

V roce 2008 byl členem European Jazz Orchestra, kde se každoročně objevují nové, mladé tváře evropského jazzu. Tento soubor vždy absolvuje velké turné napříč celou Evropou. V orchestru se Pukl spřátelil s výrazným českým saxofonistou Petrem Kalfusem, jehož hlavní uměleckou náplní byl donedávna soubor Infinite Quintet. V roce 2011 pak došlo k jejich společnému vystoupení na několika pražských pódiích vč. kavárny Potrvá, odkud pochází reprízovaná nahrávka s průvodním slovem Jiřího Starého.

Záznam koncertu souboru Infinite Quintet s hostem Jure Puklem zachycuje unikátní setkání nad interpretačně náročnými skladbami kapely, jejíž dalšími členy jsou trumpetista Mirsloav Hloucal, pianista Viliam Béreš, basista Petr Dvorský a bubeník Martin Novák. Infinite Quintet v roce 2009 vydal vybroušené album Speak Slowly u labelu Animal Music.

02246317.jpeg
Spustit audio