Jazz notes: Vertigo o nové desce Metamorphosis

12. květen 2011

Do týdeníku aktualit Jazz notes na stanici ČRo 3 - Vltava si Jiří Starý pozval tentokrát Dorotu Barovou a Marcela Bártu jako autory většiny skladeb na překvapivém CD Metamorphosis. To na konci března pokřtil jazzový soubor Vertigo.

Vedle diametrálně odlišné hudby je oproti předcházejícím obdobím kapely zajímavý také fakt, že Dorota Barová se stala stálou členkou Vertiga, což se projevilo mj. v názvu formace, který pozbyl označení počtu hudebníků. Soubor má dnes na kontě čtyři desky, na nichž stále figurují známá jména Marcel Bárta, Oskar Török, Vojtěch Procházka, Rastislav Uhrík a Daniel Šoltis.

Nenechte si ujít autorský pohled na novou hudbu kapely, která od vydání svého prvního alba před šesti lety rozčeřila vody české jazzové scény snad jako žádná jiná.

autor: Jiří Starý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.