Jazz Sampler No. 65: březnová nálož jazzu zdarma

18. březen 2020

Březnový Jazz Sampler obsahuje nálož skvělého moderního jazzu. Neváhejte s poslechem EP, které nahrály vycházející hvězdy newyorské jazzové scény pod vedením Adama Oslzewskiho či komornějšího záznamu z koncertu v podání Caroline Davis a Roba Clearfielda. Určitě nevynechejte ani experiment Koteo ‒ album, které vzniklo během několika málo dní.

Album stáhnete po kliknutí na titulek alba nebo na odkaz „download“ v přehrávači. Lze tak učinit zcela zdarma (při zadání „0“), nicméně interprety, jejichž hudba vás osloví, můžete podpořit i dobrovolným příspěvkem (name your price).

The Mabgate Swingers Party - Mabgate Sela Tapes (The Mabgate Swingers Party)

Mabgate je název blogu (www.mabgate.co.uk/about) a uskupení mladých nadšenců, kteří se snaží oživit hudební scénu britského Leedsu, zejména pořádáním multižánrových koncertů a pravidelných jam sessions v tamním klubu Sela, pro které mají svůj vlastní house band. Kromě toho na koncertech pořizují analogové nahrávky, které opatřují booklety v retro stylu a nahrávají za dobrovolný příspěvek na Bandcamp. Kam získané finance putují, je jasné - na chod blogu a další činnosti uměleckého spolku. Pokud je chcete podpořit, neváhejte, nebo si alespoň poslechněte jeden ze záznamů, a to část vystoupení bubeníka George Halla a jeho sexteta, které vás díky analogu přenese o několik dekád zpět. 

Now! - Imaginations of the Virtual

Série skladeb States (Imaginations of the Virtual) sextetu z novozélandského Aucklandu je součástí cyklu Now! Každá skladba staví na komponovaném základu, zároveň je ale dotvářena kolektivní improvizací. 

Adam Olszewski Sextet - Songs for Six

Velkolepé jazzové EP servíruje instrumentální sexteto pod vedením Adama Olszewskiho. Newyorský kontrabasista nahrál své kompozice společně s vycházející elitou současné jazzové scény. Především musím zmínit Immanuela Wilkinse, saxofonistu, který spolupracuje například s Aaronem Parksem, Geraldem Claytonem, Jasonem Moranem nebo Wyntonem Marsalisem.  

Rob Clearfield - Anthems Live 

Nahrávky z vystoupení saxofonistky Caroline Davis a pianisty Roba Clearfielda vznikly na půdě California Jazz Conservatory. První tři jsou autorské, závěrečnou skladbou na záznamu je Trinkle Tinkle Thelonia Monka. Duo nabízí skvělý posluchačský zážitek v perfektní souhře. Clearfield a Davis natočili i stejnojmenné studiové album v rozšířeném obsazení, které je rovněž k dispozici na Bandcampu. 

LUMAMA - KOTEO

KOTEO je album, které vzniklo během čtyř prosincových dní na horách v Kalifornii. Kvinteto přináší album, při jehož poslechu se nebudete ani chvíli nudit, a to především díky origiálním kompozičním nápadům a komunikaci mezi jednotlivými hráči. 

Potsu - Ivy League 

Potsu je pseudonym Matthewa Floyda, mladého Lo-Fi producenta z Kalifornie, který je populární především na Souncloudu. Upravuje původní jazzové nahrávky, přidává k nim samply a různě zasahuje do jejich formy, zvýrazňuje jejich zvukovou nedokonalost. Zda to lze považovat za umělecký počin, je diskutabilní, u posluchačů ale sklízí úspěch.

autor: Nela Dusová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.