Jazz Sampler No. 69 - nálož jazzu do podzimních plískanic

30. září 2020

S příchodem podzimu je tu i nový Jazz Sampler s rozmanitým hudebním výběrem jazzu zdarma. Vychutnejte si ranní melancholii pianisty Dava MacRae, komorní fúzi z Itálie či francouzské klavírní trio s prvky klasiky. Nechybí ani hudba z karantény a avantgardní volná improvizace. 

Album stáhnete po kliknutí na titulek alba nebo na odkaz „download“ v přehrávači. Lze tak učinit zcela zdarma (při zadání „0“), nicméně interprety, jejichž hudba vás osloví, můžete podpořit i dobrovolným příspěvkem (name your price).

Dave MacRae - Solotude

Album australského pianisty Dava MacRae svým názvem nejen že odkazuje ke slavnému standardu Duka Ellingtona, ale nastiňuje i atmosféru nahrávek, které MacRae nahrál během několika týdnů vždy v ranních hodinách. Nahrávky pořízené v ranním oparu a s časovým odstupem navozují pokaždé jinou, ale vždy trochu sentimentální náladu.  

The French Degrees - The World of E.

Osvěžujícím poslechovým zážitkem tohoto výběru je intimní italská fúze ve složení vibrafon, elektrická kytara a v některých skladbách také baskytara. Kromě neobvyklého složení bez bicí soupravy, díky němuž převládá spíše jazzová složka fúze, při poslechu oceníte i velmi originální kompozicí a nápaditými melodiemi. 

Sylvain Le Ray - The Unchosen Way

Deska vydaná pod záštitou francouzského labelu Hostel Records obsahuje autorskou hudbu klavíristy Sylvaina Le Raye. Dnes již tradiční formát klavírního tria definuje osobitě jednak vlivem klasické hudby, ale i moderního mainstreamu. 

Anna Laura Quinn - UNO Emsemble Recorgins

Jazzový ansámbl neworleanské univerzity během první vlny koronavirové krize natočil demo - tak, jak to během pandemie lze - z obýváku. Vznikly pěkné nahrávky, mezi nimi slavný hit Stevieho Wondera či povedená interpretace skladby Duka Ellingtona a Louise Armstronga. 

Feecho - Live at the Vancouver International Jazz Festival 

Feecho představuje freejazzový projekt slovinské pianistky Kaji Draksler a nizozemského bubeníka Onno Govaerta. Nahrávka z kanadského Vancouveru je z roku 2019.

Famous Footwear - Demos 4 Ur Earz

V závěru aktuálního výběru jazzu zdarma nabízíme tři rovněž avantgardní tracky v podání tria z kanadského Edmontonu. Jedná se o téměř zcela improvizované demo.

autor: Nela Dusová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka