Jazz Sampler No. 70: free-jazzový neklid při adventním rozjímání

5. prosinec 2020

Nový Jazz Sampler přináší spoustu dobré hudby zadarmo do karantény i mimo ni. Poslechněte si například jazzové trio španělského saxofonisty Pabla Martína, dva zajímavé freejazzové projekty nebo hiphopový experiment jazzového kytaristy.

Album stáhnete po kliknutí na titulek alba nebo na odkaz „download“ v přehrávači. Lze tak učinit zcela zdarma (při zadání „0“), nicméně interprety, jejichž hudba vás osloví, můžete podpořit i dobrovolným příspěvkem (name your price).

Pablo Martín Trio - Live at Nova Jazz Cava (State of the Trio)

Nahrávky z barcelonského klubu Nova Jazz Cava vybízejí k posezení u odpolední kávy a pozornému poslechu. Komorní sestava ve složení saxofon, kontrabas a bicí poskytuje překvapivě plný zvuk a odmění posluchače svou skvělou souhrou. 

William Parker - New World Order b/w Soledad

Druhou položkou ve výběru je singl amerického kontrabasisty Williama Parkera The New World Order. K hudební spolupráci kromě svého ansámblu přizval zpěvačku Leena Conquest. 

Sławek Pezda a Damian Niewińsky - Kult tura w sieci  

Polské duo z Krakova publikovalo na Bandcampu nahrávky, které vznikly letos v létě, a to v rámci stejnojmenného národního kulturního programu v reakci na vliv pandemie koronaviru na stav kultury v Polsku. Freejazzové kompozice s punkrockovým puncem uslyšíte v podání tenorsaxofonisty Sławka Pezdy a bubeníka Damiena Niewińského. 

Pablo Lara - Piano Solo Live

Pablo Lara je klavírista ze španělského San Fernanda. Album z roku 2019 je záznamem sólového vystoupení a je jako šité na míru do podzimního počasí. Pokud by vám Španělův sentimentální klavír učaroval, poslechněte si i jeho novější alba, z nichž jedno nahrál se svým triem. 

Ben Schmidt-Schwartz - Self Quarented 

Druhé freejazzové album tohoto výběru má na svědomí americký saxofonista Ben Schmidt-Schwartz. Multiinstrumentalista během jarní vlny pandemie vytvořil sérii experimentálních nahrávek (odtud slovní hříčka v názvu alba), ve kterých se doslova vyřádil a k volné improvizaci použil příčnou flétnu, klarinet, soprán a tenor saxofon. 

Cami Cuesta, Felipe Peña - Sinapsis 

Chilský kytarista Felipe Peña není v Jazz Sampleru poprvé, s hiphopovým albem ale zcela jistě ano, neboť sám sebe prezentuje jako jazzového interpreta. Vy tak máte možnost poslechnout si jeho kytarové riffy netradičně ve spojení ženského rapu a hiphopového groovu. 

Lorène Charmetant - Live at the Firehall

Posledním albem z aktuálního výběru je záznam z koncertu kanadského sexteta zpěvačky Lorène Charmetant s poměrně pestrým repertoárem od známých jazzových standardů až po hit Stevieho Wondera. Většinu skladeb vám naservírují ve vlastní, osobité úpravě.

autor: Nela Dusová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.