Jazzfest Brno slibuje konec kulturního půstu

3. březen 2022

JazzFestBrno představil hlavní část programu svého 21. ročníku. Řada koncertů se musela několikrát přesouvat, festival se tak rozprostřel prakticky na celý rok.

Nově do programu přibyla japonská pianistka Hiromi, která svoji už tak vysokou popularitu ještě znásobila loňským vystoupením na zahajovacím ceremoniálu olympiády v Tokiu. Dalšími novými jmény jsou multiinstrumentalista a zpěvák Richard Bona s českým Jazz Dock Orchestra, kapela kytaristy Mikea Sterna a saxofonisty Billa Evanse a duo pianisty Joeyho Calderazza a basisty Johna Patitucciho.

Ti doplnili již dříve zveřejněné jazzové hvězdy, mezi nimiž vyniká kytarista Pat Metheny, baskytarista Marcus Miller, zpěvačky Lizz Wright a Cécile McLorin Salvant, pianista Brad Mehldau s Filharmonií Brno, kapela GoGo Penguin, Delvon Lamarr Organ Trio a basista Christian McBride se svým uskupením Inside Straight, který 3. března festival odstartuje.

Lákadlem letošního ročníku je i nedávno zveřejněný dvojkoncert kapely In Common kytaristy Matthewa Stevense a saxofonisty Waltera Smithe III, kterou na pódiu vystřídá bubeník Antonio Sánchez s kapelou Bad Hombre nominovanou na letošní Grammy.

Koncerty každý měsíc

Samostatný blok programu je věnován českému jazzu. „Po dobré zkušenosti z loňska, kdy jsme 20 let JazzFestu Brno oslavili celodenním festivalem právě s českými kapelami, jsme se rozhodli na tento koncept navázat. Nová akce nazvaná Slavnosti synkop letos představí přibližně desítku kapel na třech pódiích během jediného večera v Divadle Husa na provázku,“ říká umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

Fanoušci domácího jazzu se mohou těšit například na Dana Bártu, Davida Dorůžku, Vertigo, Luboše Soukupa či Tomáše Lišku. Součástí letošního ročníku bude také jam session k Mezinárodnímu dni jazzu, tradiční koncert Katedry jazzu JAMU, workshopy JazzFestBrno dětem či akce JazzFestBrno on the Road se zpěvačkou Samarou Joy.

Hiromi

Vzhledem k přesunutým koncertům z minulých let se festival letos protáhl do celého roku, a tak se dříve tradičně jarní přehlídka bude konat od března až do prosince. „S výjimkou letních prázdnin nabídneme koncert v každém měsíci. Věříme, že toto intenzivní celoroční setkávání bude pro naše fanoušky náplastí za předchozí dva roky střídavého kulturního půstu,“ říká výkonný ředitel festivalu Vlastimil Trllo.

I tak pořadatelé prozrazují, že program stále není finální, protože zejména pro podzimní část je ještě několik dalších festivalových večerů v jednání. Stejně tak pořadatelé jednají o nových termínech koncertů odložených z dřívějška. „V nejbližších týdnech bychom měli znát nové termíny koncertů Jacoba Colliera a Lionela Louekeho. Nejpozději do pár měsíců snad i náhradní termíny vystoupení Maria Schneider Orchestra, Clayton-Hamilton Jazz Orchestra a Joshua Redman Quartet,“ dodává Spilka.

JAZZFESTBRNO 2022

 

 

3. 3., Sono Centrum

Christian McBride & Inside Straight

 

6. 3., 19:00 Mahenovo divadlo

Brad Mehldau & Filharmonie Brno, dirigent Clark Rundell

 

21. 3., Besední dům

Cécile McLorin Salvant & Sullivan Fortner

 

23. 3., Cabaret des Péchés

Matthew Stevens / Walter Smith III In Common

Antonio Sánchez & Bad Hombre

 

9. 4., Sono Centrum

Delvon Lamarr Organ Trio

 

26. 4., Sono Centrum

Pat Metheny Side-Eye

 

27. 4., Divadlo na Orlí

Koncert Katedry jazzu Hudební fakulty JAMU

 

28. 4., Bobycentrum

Hiromi

 

30. 4., Music Lab

Jam Session k Mezinárodnímu dni jazzu

 

1. 5., Sono Centrum

GoGo Penguin

 

3. 5., MěKS Tišnov / JFB On The Road

Samara Joy

 

18. 5., Sono Centrum

Mike Stern / Bill Evans Band

 

22. 5., Cabaret des Péchés

Joey Calderazzo & John Patitucci

 

29. 5., 11:00, SVČ Lužánky

JazzFestBrno dětem

 

12. 6., Sono Centrum

Richard Bona & Jazz Dock Orchestra

 

26. 6., 17:00, Divadlo Husa na provázku

Slavnosti synkop

Vertigo 20 let

Ondřej Štveráček – Brian Charette – Dano Šoltis

Markéta Foukalová – Martin Brunner – Vít Křišťan

Jeff Ballard – David Dorůžka – Piotr Wyleżoł

Dan Bárta – Kornél Fekete-Kovács – Robert Balzar Trio

Point of Few

Luboš Soukup Freetown Quartet

Liška/Erdogan Quartet

Treetop 

 

30. 10., Janáčkovo divadlo

Lizz Wright

 

4. 11., Janáčkovo divadlo

Marcus Miller

 

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

Související