Jazzfestival Saalfelden: předsudky nechte doma

11. srpen 2011

Jazzový festival v Saalfeldenu, nádherném prostředí uprostřed Tyrolských Alp, je pozoruhodnou akcí, k jejímž hlavním devizám patří dramaturgická i žánrová otevřenost, ale také exkluzivita. Mnohé americké, ale i evropské projekty měly během posledních let premiéru právě v městečku nedaleko vyhledávaného jezera Zell am See.

Aktuální 32. ročník nabízí tradičně několik nadžánrových specialit, ale i vícero otazníků. Ty v Saalfeldenu tradičně provázejí koncerty, jejichž aktéři se snaží před svými posluchači vystavět těžko proniknutelnou zvukovou hradbu. Tento rok se k nim pravděpodobně zařadí trio The Dead Kenny G´s – jejich jazz-punková syrovost ostře kontrastuje se sacharínovou sladkostí melodického soprán saxofonu umělce, jehož jméno název seskupení paroduje.

Během minulých ročníků se dařilo šokovat i kytaristovi Elliotu Sharpovi, například prostřednictvím reunionu jeho legendárního noise projektu Carbon. Sharp tentokrát programem Electric Willie vzdává poctu kultovnímu bluesmanovi Williemu Dixonovi a nekonvenčním způsobem narušuje hranice tradičních bluesových forem. Unikátní bude freejazzová volnost saxofonistů: Marshalla Allena, dlouholetého člena (později leadera) Sun Ra Arkestra, jakož i Davida S. Wareho, který v programu Planetary Unknown představí bubeníka Muhammada Aliho, spoluhráče Alberta Aylera nebo Archieho Sheppa.

Hranice možností klavírního tria v posledním desetiletí značně posunuli členové amerického tria The Bad Plus. Jejich revoluční koncepci obohatí host v podobě impulsivního saxofonisty Joshuy Redmana. Organizátoři je sice pasují na hlavní hvězdy festivalu, neméně vzrušující momenty však může přinést kvarteto novátorského vietnamsko-amerického trumpetisty Cuonga Vu (ten mimochodem poskytuje čtveřici svých starších alb ke stažení) anebo trio avantgardního klavíristy Matthew Shippa s programem Art Of The Improviser. Jazzové předsudky je třeba poslední srpnový víkend nechat doma, protože rakouský Jazzfestival Saalfelden slibuje vzrušující výlety k novým obzorům.

Jazzfestival Saalfelden se koná 25.8. - 28.8. Více o festivalu najdete na jeho oficiálním webu.

Saalfelden v Tyrolských Alpách:



Zvětšit mapu
autor: Peter Motyčka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.