Jazzová charita: Kurt Rosenwinkel a jazzové špičky natáčeli s dětmi uprchlíků

21. duben 2021

Charitativní projekt pod patronací Rosenwinkelova berlínského vydavatelství Heartcore Records, vymyšlený a organizovaný českou producentkou Michaelou Bókovou, nezastavil ani covid a s ním spojené omezení cestování. Protože pomáhat je třeba nejen v Africe či na Ukrajině, ale doslova i za humny.

Sérii charitativních nahrávek pod hlavičkou Heartcore zahájila v roce 2017 píseň Ni Chikondi, nazkoušená a natočená s dětmi ze sirotčince v zambijském Mthunzi. Krom invenčního amerického, v Berlíně usazeného kytaristy se na ní podíleli např. Aaron Parks či Dave Douglas. Po Heartcore for Africa následovaly podobně koncipované akce „for India“ a „for Ukraine. Veškerý zisk z oficiálních downloadů putoval na podporu výuky hudby v příslušných lokalitách.

Jak prozrazuje název letošního pokračování projektu Heartcore for Home, tentokrát se pracovalo s dětmi a pro děti z Berlína. Konkrétně z berlínského uprchlického tábora na Gemeinschaftsunterkunft Fritz-Wildung-Straße, kde našly útočiště převážně rodiny z válkou sužované Sýrie, ale také z Afghánistánu či Íránu.

Pro cca world jazzovou skladbu (je-li třeba škatulkovat) s důležitou rolí dětského sboru byla symbolicky vybrána tradiční píseň Nohebo al Salam (S láskou k míru) z kosmopolitního Maroka. Michaela Bóková krom výkonné produkce napsala také aranžmá, postarala o práci s dětmi i řízení sboru 

Na nahrávce se kromě talentovaných dětí podíleli mladí muzikanti z Berlína a sousední Postupimi. Důležitou roli měli hráč na oud a perkuse Husam Alali a členové sboru MitMachMusik. A s nimi skutečná muzikantská elita: Vedle samozřejmého Kurta Rosenwinkela také saxofonista Mark Turner (mj. Robert Glasper, Aaron Goldberg či Omer Avital), hráčka na klávesy Rachel Z (Al Di Meola, Peter Gabriel), baskytarista Michael League (kapelník kolektivu Snarky Puppy) a bubeník Eric Harland (dlouholetý spoluhráč Charlese Lloyda, Grega Osbyho, Chrise Pottera).

Aby toho nebylo málo, k americkým jazzovým hráčům se přidala držitelka dvou cen Grammy, původem novozélandská R&B a indie rocková zpěvačka Kimbra. Výsledek ovšem nezní nijak nesourodě, ať už co do žánru nebo setkání profesionálních hudebníků s dětmi. Natož prvoplánově. Sbor přirozeně zapadne do sofistikovaného celku a snímek zdobí nejen procítěné sólo Marka Turnera.

Kompletní výtěžek z digitálních prodejů nahrávky bude věnován na podporu hudebního vzdělávání v uprchlickém táboře. Ještě důležitější je ovšem duchovní přínos celého projektu. Tedy opravdová psychická pomoc rodinám, které musely opustit svoje domovy a známé prostředí. A samozřejmě příspěvek ke vzájemnému pochopení kultur.

Čtvrtou písní jazzová charita a „práce s dětmi a pro děti v náročných situacích“ nemá končit. Celý projekt Heartcore for the World je rozvržen na deset let a deset nahrávek. I z čistě hudebního hlediska působí představa takového kosmopolitního časosběrného „alba“ lákavě.

Spustit audio