Jazzová zátoka United Islands of Prague vznikne kolem Jazz Docku

3. květen 2023

Také 20. ročník United Islands pamatuje na jazz. Nejsvobodomyslnější žánr pořadatelé festivalu v sobotu 6. května logicky zakotví v Jazz Docku. Dojde i na zahraničního hosta, z Německa dorazí respektovaný pianista Lorenz Kellhuber.

Jazzovou scénu bude nad hladinou Vltavy reprezentovat čtveřice interpretů. Sub-žánrově rozmáchnutá od inspirací rockem přes ambient až po klasicizující nálady. Pojítko přitom představuje nástroj – klavír. Jistě i proto onen přesun z open-air pódia do „klimaticky“ i akusticky vstřícnějšího klubového interiéru.

Vstup do Jazz Docku na odpolední festivalový program od 14:30 do 19:30 je zdarma, stejně jako každoročně i na ostatní scény United Islands.

Jazzové dění zahájí Martin Rufer Prague Trio. Jeho kapelník, pianista a skladatel Martin Rufer, cituje ve svojí tvorbě inspirace klasickým rockem neboli bigbítem. Jmenovitě řadí mezi svoje vzory třeba legendárního klávesistu Jona Lorda, který býval spolustrůjcem soundu hardrockových Deep Purple. Rufer je žákem Vítka Krišťana. Za sebou má mj. spolupráci s Ondřejem Rumlem, včetně nahrávání alba, a účinkování v Big Bandu VOŠ pod vedením Milana Svobody. Ostatně i jeho spoluhráči v triu jsou pianistovými kolegy z Konzervatoře a VOŠ Jaroslava Ježka.

Pod uměleckým jménem Noirepolde se skrývá další talentovaný pianista Václav Benda. Jak více než výmluvně naznačuje pseudonym, jeho podle vlastních slov neoklasicistní tvorba, ovlivněná ale také minimalismem, působí „noirově“, temně a zároveň i nostalgicky. Na kontě má dlouhohrající alba Songs From Nowhere (2017) a Decade II (2019), k tomu i dvě EP Nighthawk (2020) a Limbo (2021). Alfou a omegou je tu klenutá, přehledná melodie spolu s náladotvorností. Zařazení do jazzového šuplíku možná nepůsobí zrovna přesně, ale proč se zaobírat škatulaty, že?

Také Petr Mazoch by z omezené, ortodoxní žánrové škatulky sympaticky vyčníval. Ve svojí introvertní, jemné tvorbě čerpá z ambientu a písničkářských vlivů. Sólový klavír pak doplňuje zvukovými smyčkami. Mezi svými inspirátory jmenuje třeba Nilse Frahma. Nebo kanadský projekt Alaskan Tapes skladatele Bradyho Kendalla, spojujícího ambient s folkovou zpěvností. Publikoval album Gray Scales (2020).

V rámci jazzového odpoledne United Islands vystoupí coby zahraniční host mnichovský pianista a skladatel Lorenz Kellhuber, přirozeně oscilující na pomezí klasiky a jazzu. „Vážné“ piano studoval odmalička, první koncert odehrál v osmi a ve stejném věku začal také komponovat. Později na berlínském Jazz Institute absolvoval kursy u Kurta Rosenwinkela, Grega Cohena či Johna Hollenbecka, v New Yorku pak u Freda Hersche.

V roce 2014 vyhrál Kellhuber prestižní Montreux Jazz Piano Solo Competition. Od debutu People And Their Oppositions (2012) vydal dalších osm alb, jak sólových, tak v sestavě jazzového klavírního tria. Včetně The Brooklyn Session (2015) s newyorskou rytmikou. Tím zatím posledním, devátým, je sólový titul Live At Elbphilharmonie Hamburg (2022), které může posloužit jako lákadlo na pražské vystoupení.

Nejen jazz a nejen hudba

Jazzovým výsekem z programu United Islands of Prague ale rozhodně nechceme omezovat nadžánrově zaměřené posluchače. Festival letos hlásí „70 hudebních objevů z 15 zemí“, s mladými interprety taneční hudby, hip hopu, rocku i popu. Mezi hlavními hvězdami figuruje severoirská post-punková kapela Enola Gay, švédské popové duo Magnettes nebo se „snivou“ elektronikou operující holandsko-britská skladatelka a producentka Someone.

Program United Islands se navíc nesoustředí jenom na hudbu. Pod hlavičkou Ostrovy inspirace se tradičně představí také neziskové organizace, dílny, divadla či muzea. Proběhne řada workshopů, přednášek, diskusních fór.

Celý festival také nezačíná až sobotou, kdy zazní jazzový program. Dění na různých scénách na Střeleckém ostrově či Kampě vypukne už v pátek 5. května. V sobotu pak bude navíc probíhat i na Janáčkově nábřeží, v klubu Famu či v Rock Café.

Jazzový program United Islands Of Prague

Sobota 6. 5. 2023, Jazz Dock

14:30 – 15:15 Martin Rufer Prague Trio

15:45 – 16:30 Noirepolde

17:15 – 18:00 Mazoch

18: 45 – 19:30 Lorenz Kellhuber

Spustit audio