Jazzoví lodníci přistanou na United Islands. Kdo zahraje na scéně ČRo Jazz

5. červen 2022

Také letos vznikne pod hlavičkou festivalu United Islands jazzový ostrov u Vltavy. Hrát se bude 11. června na prostranství hned vedle pražského klubu Jazz Dock. Dramaturgie ČRo jazz pozvala hudební poutníky z Ukrajiny, Polska i Slovenska.

K poslechu v příjemném prostředí náplavky Janáčkova nábřeží u Jazz Docku láká žánrově pestrá sestava hudebníků v čele s cenami ověnčeným polským triem Immortal Onion. Mladí progresivní jazzmeni uvádějí mezi svými inspirátory například závratnou japonskou virtuózku Hiromi, arménského pianistu Tigrana Hamasyana nebo švédskou legendu Esbjörna Svenssona. Zároveň ale zdůrazňují ovlivnění aktuálními trendy elektronické hudby, minimalismem, filmovou muzikou, a dokonce prog metalem. Je jasné, že tahle „Nesmrtelná cibule“ dokáže být pěkně štiplavá a pikantní.

Sestavou jde o klasické klavírní trio, tvořené basistou Ziemowitem Klimkem, pianistou Tomirem Śpiołkem a bubeníkem Wojtkem Warmijakem. Ale vhledem k uvedeným žánrovým inspiracím a faktu, že Śpiołek se nefixuje jen na klavír akustický a Klimek vedle kontrabasu rád používá baskytaru a hraje si s elektronikou, má trio k dispozici mnohem širší zvukovou i stylovou škálu.

Zatím poslední vydanou deskou Immortal Onion je zdařilý společný titul se saxofonistou Michałem Janem nazvaný Screens (2022).

Originální host z Ukrajiny

Ukrajinská skladatelka, houslistka, producentka a zvuková experimentátorka Katarina Gryvul využívá ve svojí nadžánrové hudbě nejmodernější výboje elektroniky. Nikoliv samoúčelně, ale aby „spojila organické se syntetickým, překročila hranice autentického a virtuálního světa, vytvořila harmonickou souhru mezi digitálním a analogovým zvukem“. Jak jinak také ilustrovat současný svět, tolik poznamenaný otevřením virtuálního prostoru.

Jak je Katarinin zvukový vesmír objevný a jak zároveň odhaluje vnitřní světy lidských bytostí, včetně momentů varovných či eskapických, můžeme okusit z alb Inside The Creatures (2020). Nebo letošního únorového Tysha (2022) s prvky ambientní a abstraktní hudby.

Nina Kohout patří k čerstvým objevům slovenské scény, i když ji mnozí fanoušci mohou znát už z dřívější doby díky zpívání s trenčínským elektro-psychedelickým seskupením Autumnist. Nina momentálně studuje hudební technologie na prestižní londýnské The BRIT School, kterou navštěvovaly i Adele či Amy Winehouse. Širší posluchačskou veřejnost na sebe upozornila singlem Moonlight, do kterého podle vlastních slov zapasovala vlivy „klasické hudby, valčíku a možná i folklóru“. Její sólovou koncertní práci ale asi lépe ilustruje například tenhle „lockdownový“ stream.

Dramaturgie samozřejmě nezapomněla ani na scénu domácí. Avokaduo, pohybující se na rozhraní jazzu a alternativního folku, tvoří zpěvačka a kytaristka Anežka Matoušková a zpěvačka a kontrabasistka Klára Pudláková. Základní sestavu občas doplňují hosté, v dobrém známé firmy jako saxofonista Martin Debřička (Jungle Debris) či bubeník Jakub Švejnar (KIN, Uthando). Album Za kousek něhy (2019) zase ozdobili například pianista Jan Pudlák nebo houslistka Jana Havláková. V jaké konstelaci vystoupí Avocaduo na United Islands? Nechejme se překvapit.

Ještě příznivá zpráva na závěr. Vstup na koncerty festivalu, konajícího se tentokrát pod vstřícně pozměněnou hlavičkou United Islands of Europe – Freedom Edition, je tradičně zdarma.

Program ČRo Jazz Stage

11. června, prostranství vedle Jazz Docku, Janáčkovo nábřeží, Praha

17:00 – 17:30 Avokaduo (CZ)

18:15 – 19:00 Nina Kohout (SK)

19:45 – 20:30 Katarina Gryvul (UA)

21:15 – 22:00 Immortal Onion (PL)

Afterparty:

22:30 – 23:30 Laokoon (CZ)

Spustit audio