Jazzoví Přátelé Petra Kořínka a Milana Kašuby

29. srpen 2017

Dva brněnští rodáci, kytarista Milan Kašuba, ročník 1940 a o tři roky mladší kontrabasista Petr Kořínek, jsou významnými představiteli našeho bouřlivě se rozvíjejícího moderního jazzu 60. a 70. let.

Ke společnému hraní v duu se začali scházet zkraje 90. let. Z nahrávek Českého rozhlasu v Brně z července 1992 a z ledna 1993 pak vzniklo album šesti skladeb, které bylo jednoduše pojmenováno Přátelé.

CD vyšlo u Jazz Art Production a dnes je už nesehnatelnou raritou. Diskografie Petra Kořínka je rozsáhlá, vždyť k jeho nejvýznamnějším účinkováním patřil dlouholetý post basisty Jazzového orchestru československého rozhlasu, členství v kapele Jazz Cellula Laca Décziho a spolupráce s celou špičkou našeho jazzu.

Milan Kašuba působil převážně v brněnských kapelách a k zajímavému období patřilo působení akustické sestavy ORNIS, která se zrodila v roce 1977. Pojmenování bylo upomínkou na dávno už zavřený proslulý brněnský jazzklub.

V roce 1981 se čtyři výborně znějící nahrávky Ornisu se zpěvačkou  Mirkou Křivánkovou, houslistou Janem Beránkem a kytaristy Jiřím Adamem s Milanem Kašubou, dostaly do pantonské série EP desek „Mini Jazz Klubu“.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio