Jazzovou soutěž OSA vyhrála Nikol Bóková

19. červenec 2021

Ochranný svaz autorský (OSA) ve spolupráci s Bohemia Jazz Festem vyhlásil již podvanácté soutěž o nejlepší jazzovou skladbu mladého autora do 35 let. Vítězkou se stala pianistka a skladatelka Nikol Bóková se skladbou Prometheus.  Kromě ocenění si odnesla také šek v hodnotě 40 000 Kč.

Nikol Bóková převzala ocenění za nejlepší jazzovou skladbu mladého autora do 35 let z rukou zakladatele Bohemia Jazz Festu Rudyho Linky na slavnostním předání, které se konalo 16. července  v prostorách Vrtbovské zahrady na Malé Straně. Odborná porota, složená ze zástupců OSA i festivalu, vybírala z jedenácti přihlášených skladeb.

„Vřelá zpětná vazba je pro umělce něco jako když mu přihodíte do krbu polínko. Hřeje to. A umělec je v takovou chvíli moc rád, že nemusel do sklepa pro motivaci sám. Moc si tohoto ocenění titulní skladby alba vážím,“ uvedla ke své výhře Nikol Bóková.

Odměnu 40 000 Kč získává vítěz soutěže z fondu OSA určeného na podporu tvorby mladých umělců. „Kultura je otiskem i zrcadlem jedinečnosti národa a přitom je velmi křehká a snadno zranitelná, jak nám ukázaly poslední měsíce poznamenané pandemií covidu-19. Proto si zaslouží velkou péči ze strany nás všech,“ řekl Roman Strejček, předseda představenstva OSA. 

Čtěte také

O vítězi soutěže rozhoduje každoročně odborná porota, která se skládá ze zástupců obou organizací. Součástí bývá vždy také vítěz předchozího ročníku. Letos v porotě zasedli Jan Hála, Rudy Linka, Ondřej Soukup, Milan Svoboda a loňská vítězka Štěpánka Balcarová.

Bohemia Jazz Fest založil v roce 2005 jazzový kytarista Rudy Linka, který chtěl představit a propagovat špičkový světový jazz v České republice, a stal se v krátkém čase jedním z největších letních jazzových festivalů v Evropě.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio