„Je to závan normálnosti.“ Neziskový projekt přináší kulturu vězeňkyním i sociálně vyloučeným

29. duben 2024

Platforma Snížit kultuře práh považuje přístup ke kultuře za základní lidské právo, a proto propojuje s kulturními institucemi sociálně vyloučené. Pro ně je návštěva kina, divadla nebo galerie z různých důvodů složitá. Přitom i samy kulturní instituce už často stojí o větší různorodost svého publika.

„Na divadlo jsem byl vždycky relativně povrchní, ale zase asi nejsem úplně blbej, takže mě to bavilo. Teď jsem dost sociálně vyloučenej, takže pomoc sociálního pracovníka je pro mě klíčová,“ říká klient sociální služby Armády spásy Tomáš hned po představení v divadle MeetFactory. Spolu s Kryštofem z platformy Snížit kultuře práh, který ho za kulturou doprovázel, dostali volnou vstupenku a tak se nápad vyrazit na představení Hukot času mohl realizovat.

„Vždycky to má rozměr kulturního zážitku i ten společenskej rozměr. Je potřeba ukázat, že to může bejt příjemný z obou těch pohledů,“ doplňuje Kryštof. Ze své zkušenosti pracovníka v sociálních službách ví, že benefit takové návštěvy kulturní instituce je těžké si představit, a proto se snaží své klienty za kulturou aktivně zvát.

Pozvánku a volnou vstupenku dostaly také Hanka s Romanou, které jsou aktuálně ve výkonu trestu odnětí svobody. Po dlouhých měsících se tak mohly podívat do světa, který je mnohem podnětnějším prostředím, než vězeňská cela. „Veškerá kultura je důležitá. Do téhle chvíle jsme měly jen knihy, tohle je pro nás něco nevídanýho,“ chválí si možnost navštívit Studio Hrdinů v Praze Hanka.

Romana dodává, že na svobodě ráda chodí třeba do opery, takže by ocenila i širší portfolio možností. „Panuje taková představa, že vězení by mělo být co nejhorší, aby člověka odradilo a nechtěl se vracet. Tím trestem je samotný pobyt ve vězení, ale tam by už člověk neměl být dále trestán co nejhorším prostředím,“ dodává právnička Tereza Dleštíková k tématu koncepce vězeňství.

Poslechněte si v podcastu Vlna zážitky z návštěvy divadla, které nejsou pro všechny samozřejmostí.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.