Jediná galerie, ve které se běhá, skáče, ale hlavně hodně tvoří, zažívá návštěvnický boom

18. únor 2024

Mraveniště, Pilařiště, Animárium, Hnízdo ilustrace. To jsou názvy výstav, které si děti můžou aktivně a do sytosti užít v galerii Sladovna v Písku. Jediná galerie, ve které mají malí návštěvníci povoleno běhat, skákat, zkoumat, ale především aktivně tvořit, zažívá návštěvnický boom.

„Minulý rok byl už nezatížený různými omezeními a dalšími faktory zvenčí a my jsme zaznamenali moc hezkou návštěvnost. Přišlo k nám přes padesát tisíc lidí, za což jsme moc vděční. Zároveň se u nás rozjela spousta projektů, díky kterým návštěvníci sami velmi tvořili, takže já jsem z loňského roku nadšený,“ ohlíží se ředitel písecké Sladovny Adam Langer.

Jedním z příkladů tvořivých projektů je aktuální Laboratoř Nápad. „To je asi náš nejintenzivnější kreativní počin. My obvykle pouštíme děti a jejich doprovod do procesu tvorby výstavy, když expozice ještě není hotová, a teď jsme si dovolili je pustit do procesu ještě předtím, než bylo rozhodnuto o tématu. Takže je to vlastně prázdná místnost, prázdný prostor, kam děti mohou vstupovat a vymýšlet, co by tam mohlo být,“ popisuje ředitel.

Celý rozhovor s ředitelem písecké Sladovny Adamem Langerem o tom, jak se hravé galerii daří a co se chystá, si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.