Ježíškovi napověz: Čím potěšit jazzofila

13. prosinec 2020

Ať už vašim jazzovým blízkým nosí dárky Ježíšek, Santa, nebo třeba Děda Mráz, možná jeho nákupčím poslouží pár namátkových doporučení. Je libo raději vinylový box-set, nebo sadu DVD?

Avishai Cohen – The 50 Gold Selection Vinyl Boxset

Tohle je vlastně dárek pro obě zúčastněné strany, umělce i posluchače. V těsně „předcovidovém“ rozhovoru se Avishai rozplýval, jak se těší na dárek ke svým padesátinám, který mu nadělil management – padesát koncertů v padesáti různých zemích: „Jsem vážně šťastný, že ty kulatiny oslavím s fanoušky z celého světa.“ Člověk mínil, virus měnil, a tak izraelský basista odehrál jen část plánovaných vystoupení. A jeho příznivci dostali jiný dárek. Box šesti LP, vylisovaných na zlatém, kvalitním (180gr.) vinylu.

Na šestici alb najdeme, jak jinak, 50 nově remasterovaných Avishaiových nahrávek, mapujících na ploše 250 minut umělcovu dosavadní kariéru. O výběr konkrétních skladeb se postarali fanoušci sami, prostřednictvím hlasování na webu. Součástí exkluzivní edice je také dvaatřicetistránkový booklet s raritními snímky a Cohenem napsanou statí. A navíc plakát.

Box-set je navíc opravdu sběratelskou záležitostí, vychází v číslované edici pouze dvou tisícovek kompletů.

McCoy Tyner – Tender Moments a další luxusní reedice z řady Tone Poem Series

Pro milovníky vinylů se už dnes naštěstí dárky vybírají relativně snadno. Například prestižní firma Blue Note pokračuje v ediční řadě Tone Poem, v rámci které reeduje umělecké poklady ze svého katalogu. Od tohoto víkendu je například k dispozici vymazlené vydání památného alba Tender Moments (1968) pianisty McCoy Tynera.

Ale to je jenom kapka v moři, katalog nabírá utěšených rozměrů a nabídka se pochopitelně stále rozrůstá. Co třeba Herbie Hancock na majstrštyku The Prisoner, Dr. Lonnie Smith a jeho All In My Mind nebo posluchačsky vděčný titul Chet Baker Sings?

Miles Davis – Birth Of The Cool Collector’s Edition Blu-ray / DVD 2-disc set

Letošní vynucený koncertní půst potrápil všechny milovníky živé muziky. Nic však nebrání vyrazit na vystoupení alespoň virtuálně, prostřednictvím filmového záznamu na DVD či Blu-ray. A třeba si vybrat show umělce, který už na téhle zemi nehraje.

Má váš jazzofil zároveň rád i dokumentární filmy o milovaném žánru a jeho průkopnících? Sběratelská edice Miles Davis: Birth Of The Cool splní „dvě přání v jednom“. Na prvním disku najde divák ceněný dokument režiséra Stanleyho Nelsona, který byl letos nominován i na Grammy v kategorii Nejlepší hudební film (i když nominaci nakonec neproměnil). Druhý disk pak obsahuje záznam Milesova vystoupení z Montreaux v roce 1973. K tomu přičtěte další bonusové záběry a v neposlední řadě reprezentativní „dárkové“ balení titulu s šestnáctistránkovým bookletem.

Vstupenky na koncerty JazzFestBrno

Ať je filmový záznam vystoupení sebelepší, přímému zážitku se nic nevyrovná. A s vývojem vakcín už snad přestane řádit i ten zpropadený virus. Proto snad můžeme být optimističtí a udělat radost nákupem vstupenky, třeba na některý z plánovaných koncertů JazzFestBrno. Nebo holt, v horší situaci, na vystoupení posunuté na pozdější datum.

Nicméně lístky se už prodávají a v nabídce některých vystoupení najdete i exkluzivní VIP vstupné. To na Chicka Coreu (7. března 2021 v Janáčkově divadle) zahrnuje nejlepší místa v sále a společenské setkání s občerstvením.

Dalšími lahůdkami v dosud odhalené části programu festivalu jsou například britští „post jazzoví“ GoGo Penguin (22. dubna), španělský flamencový, jazzem inspirovaný kytarista Vicente Amigo (26. dubna) a americká zpěvačka Cécile McLorin Salvant (30. dubna).

Kenny Werner – Mistrovství bez úsilí

Kniha pod stromečkem je možná klišé – ale ověřené, vděčné a přínosné klišé. A pokud váš jazzofil zároveň zkouší sám hrát, možná ocení svazek z pera amerického jazzového pianisty Kenny Wernera. Jde totiž o čtivý návod, jak překonat „strach ze selhání a vlastní nedostatečnosti“, „uvolnit mysl, abychom se zbavili všeho, co nám brání v přirozeném projevu“ a „dovolit přirozenému tvůrčímu potenciálu proudit svobodně, bez úsilí a bez stresu“.

U samotného Wernera to asi fungovalo, když nahrál desítky sólových alb a jako sidemana si ho zvali mistři jako Charles Mingus, Joe Lovano či Archie Shepp. Jen počítejte s tím, že pokud kniha u vámi obdarovaného uspěje, budou příští vánoční dárky asi o dost dražší. O nákup vysněného hudebního nástroje.

Spustit audio

Související