Jídlení vozy v Orient expressu, porovnání vín z Bordeaux a znalecké školení v oboru ušlechtilých rumů
V druhém vydání Gourmet clubu jsme prolezli slavný Orient express od lokomotivy až k poslednímu jídelnímu vozu (Orient express jich má pochopitelně několik), porovnali jsme skvělá, ale dostupná vína z Bordeaux s těmi zcela nedostupnými a absolvovali další znalecké školení v oboru ušlechtilých rumů.
Pořad Gourmet klub se zabývá kulturním děním v oblasti tzv., vysoké gastronomie. V takových fenoménech jako je víno, kulinářské lahůdky, kvalitní destiláty, čaje, kávy, koření hledá souvislosti s národními a regionálními kulturami, s historií, životním stylem v různých dějinných epochách, ba i náboženstvím. Existují i umělecká díla úzce svázaná s kulturními nápoji a pokrmy. Tomu všemu se chceme věnovat formou rozhovorů, reportáží, fotografických galerií a ovšemže i vlastními chuťovými pohárky.
Připravuje: Lukáš Hurník a Tomáš Černý.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.