Jihlavský amatérský filmař vzpomíná na den, kdy natočil záznam pohřbu Evžena Plocka. Záběry se zachovaly dodnes

9. dubna 1969 zemřel Evžen Plocek. Člověk, který se 4. dubna 1969 na tehdejším náměstí Míru v Jihlavě polil hořlavinou a upálil.

12. dubna od brány podniku Motorpal vyšel pohřební průvod několika tisíc lidí. Z pohřbu dokonce existuje filmový záznam. S jeho spoluautorem Romanem Fürstem si povídali žáci základní školy ve Velkém Beranově v rámci projektu Příběhy našich sousedů.

Roman Fürst s dětmi zavzpomínal i na své dětství. "Můj táta byl doktor, kterej pocházel z venkova, Vykládal mi, že chodil do školy bosej," říká, a dodává, že drsnější výchovu aplikoval otec i na něj. Musel třeba spát při otevřeném okně. "Matka mi tajně nosila termofor, aby to táta neviděl." S otcem ale vycházel dobře. Dodnes také vzpomíná na těžké chvíle, kdy se jeho otec vrátil těžce nemocný z uranových dolů, kde byl pět let internovaný. "My jsme ani nevěděli za co," říká Roman Fürst.

Už na vojně, kterou absolvoval v Praze, hrál amatérské divadlo. "Tam nás režíroval Jiří Suchý," říká pamětník. Po návratu do Jihlavy navštěvoval amatérský filmový kroužek. Pracoval v Motorpalu, kde se seznámil s Evženem Plockem. "Plocek, když se upálil, tak my s kamarádem jsme o něm natočili dokumentární film, i ten pohřeb," vzpomíná Roman Fürst. "Ten film vyhrál krajskou soutěž, postoupil i na celostátní. Jenže potom se to nesmělo promítat," dodává. Kvůli filmu byl i vyslýchaný policií. Záznam se jako zázrakem zachoval.  

Spustit audio

Související