Jiří Grygar: Jsem revírník, rechtor i farář

27. červenec 2019

Často se ho ptají na poslední objevy vědy, na vztah víry a vědeckého myšlení a na potírání pavědy. Návštěvu plnou hudby u astrofyzika Jiřího Grygara poslouchejte on-line.

Návštěva se odehrála v budově Akademie věd na Národní třídě v Praze, z oken bylo vidět Národní divadlo.

Jiřího Grygara v dětství nejprve oslovila opera, maminka ho na ni brávala v Opavě. Pak se přidaly další žánry. Zatímco o vědě Jiří Grygar referuje spíše věcně, při vyprávění o hudbě mluví o dojetí, o velké lásce a obdivu a o tom, jak po poslechu Zelenky měl „oči jak tenisáky“.

Jiří Grygar

Hudba a věda se v mnohých bodech tematicky protínají, ale ještě častější jsou přátelství, která propojují vědce a hudebníky, kteří se navzájem uznávají a inspirují. Řada planetek nese jména českých hudebníků, vědci mají svá pevná místa v Rudolfinu, Obecním domě, Besedním domě při abonentních koncertech. Vzájemně si obstarávají pianina a dalekohledy.

Jiří Grygar si do osmihodinového vysílání vybral Bacha, Zelenku, Smetanu, Beethovena, Suka, Glasse, Kabeláče, Janáčka. Nevybral si Holstovy Planety. To je podle něho špatná astrologie a také dost špatná hudba…

 

autor: LH
Spustit audio