Jiří Kamen: Keltský knír Václava Klofáče

17. září 2015
Hra pro tento večer

Groteska o podobách českého hrdinství v čase první světové války a krátce po ní; na motivy skutečných událostí a příběhů postav, které žily.

Poslouchejte na Vltavě 17. září 2015 ve 20:00 Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do středy 23. září 2015.


Prvním významným českým politikem, kterého zatkla rakouská policie po vypuknutí první světové války, byl Václav Klofáč. Komisaře Bayera při Klofáčově zatýkání na letním bytě v Dobříkově doprovázel rezervní strážmistr M. Weiskráb, který do sborníku Domov za války, jehož autoři vzpomínají na události první světové války, napsal: „Rozloučiv se krátce a vřele s rodinou řekl prostě: Tak bychom mohli jíti, pane strážmistře. Šli jsme. V této chvíli nevěděl jsem, vedu-li poslance já, nebo on mne. Vzpomněl jsem si v té chvíli na obraz Loučení Karla Havlíčka Borovského po zatčení a odvážení do Brixenu, a řekl jsem: Obávám se, aby někdy ve světnicích českých domácností neobjevil se podobný obraz vašeho zatčení a aby pak mým potomkům na obraz ukazujíce neřekli: Tam ten rakouský žandarm u dveří - to byl tvůj táta? I v tomto směru uklidnil mne poslanec Klofáč, řka, že těžké konání služební povinnosti dá se vždycky omluviti.“

Tento výrok rezervního strážmistra Weiskrába byl pro Jiřího Kamena jedním z impulsů k napsání hry Keltský knír Václava Klofáče, hry o různých podobách českého hrdinství.

Václav Klofáč, významný český politik první poloviny 20. století, pocházel z Německého Brodu, z rodiště Karla Havlíčka Borovského, k jehož odkazu se celý život hlásil. Nedokončil studia medicíny a pak filozofie. Po novinářském intermezzu se vrhá do politiky. Mladý Klofáč získává poslanecký mandát v Říšské radě. Vsadil na nové pojetí politiky: na radikální vystupování. Ke svým projevům si vybíral památná místa české historie, třeba Kozí hrádek spojený se jménem Mistra Jana Husa. Davy nadšených posluchačů oslovovaly více než obsah Klofáčových projevů politikovy radikální grimasy, gesta a silný hlas.

03470209.jpeg

Co národu našemu schází na velikosti, nahradíme pak silou místní demokratickou obrodou veškeré české společnosti, obrodou v níž zázračná síla husitství a v níž záchranu pro českou věc hledal Havlíček i Tyl, vykřikoval v „nacionálním“ transu. Zakládá národně sociální stranu. Vydává noviny České slovo. Kupuje dům Zlatá husa na Václavském náměstí v Praze, kde sídlí redakce jeho novin, restaurace a kde nabízí hotelové služby. Chce propojit různé typy podnikání: stravování, ubytování, vydávání novin a samozřejmě politiku. Jenže budování Klofáčova impéria se nedaří. Výdělek nestačí na splácení dluhů.

Své dluhy chtěl politik řešit odvážným a originálním způsobem. Prostřednictvím ruského novináře Dmitrije Verguna, zástupce Petrohradské tiskové kanceláře ve Vídni chce získat finanční příspěvek přímo od ruského cara. Český politik dokonce sliboval, že jeho kamarád, historik a fanatický Slovan Hanuš Kuffner, pro případ války Rakouska s Ruskem připravuje čety k vyhazování mostů, k ničení komunikací. Kuffner, nekompromisní zastánce pravosti Rukopisů, ve svých historických studiích dokazuje, že Keltové a Germáni nikdy neexistovali. Že to byli Slované, kteří se na Germány a Kelty proměnili v kronikách díky chybným zápisům historiků.

V replikách postav Keltského kníru je přítomen i Jaroslav Hašek, glosátor Klofáčova politického podnikání. Dunajskou říši v čase první světové války ve hře reprezentují policisté, vyšetřovací komisaři, vězeňští profousové, soudci a politici. Hra vrcholí v prvních letech samostatné existence československého státu ne příliš podařenou rekonstrukcí bitvy na Vítkově, kterou inicioval Václav Klofáč.


Osoby a obsazení: Politik Václav Klofáč (Pavel Soukup), komisař (Zdeněk Mucha), četník Weiskráb (Zdeněk Rohlíček), vrchní komisař Bayer (Josef Nechutný), policejní ředitel Křikava (Jakub Zindulka), komisař Chum (Antonín Kaška), vrchní profous Senf (Jindřich Kout), novinář Vergun (Michal Štěrba), Hanuš Kuffner, historik (Tomáš Šolc), vyšetřovanec (Josef Wiesner), posel císařův (Zdislav Princ), soudce (František Dvořák), Císař Karel (Vladimír Šťovíček), ženský hlas (Jana Kubátová) a další

Autor: Jiří Kamen Dramaturgie: Martin VelíšekHudba: Jiří ŽižkaRežie: Miroslav Buriánek

Natočeno v roce 2015.

autor: Jiří Kamen
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.