Jirucha uvede jazzové zpracování Musorgského

7. listopad 2013

Musorgského klavírní suita Obrázky z výstavy se dočkala už několikerého hudebního přepracování. To nejnovější vytvořil český jazzový skladatel Jan Jirucha ml. V premiéře je uvede 8. listopadu v karlínském Studiu A Českého rozhlasu, vstup na koncert je zdarma.

Obrázky z výstavy byly původně dílem psaným pro klavír, avšak od svého vzniku v roce 1874 se dočkaly mnoha podob. Jedním z důvodů, proč se Jan Jirucha do reinstrumentace pustil, bylo připomenutí a odhalení nepřeberných možností jazzového orchestru:

„Chtěl jsem napsat velkou partituru pro big band a ukázat, že toto těleso dokáže pojmout jakýkoliv hudební žánr, svým způsobem navazuji na projekt Bigbandtronics s Edem Partykou, kde šlo o propojení taneční hudby s big bandem a elektronikou,“ vysvětluje Jirucha.

Podívejte se na pozvánku Jana Jiruchy:
 
 

Jan Jirucha je znám tím, že se často nechává inspirovat vážnou hudbou a jeho jazzový orchestr proto zní jinak, než běžný big band. „Poslední dobou jsem hodně poslouchal Arvo Pärta, Alfreda Schnittkeho a podzimní období mi umocňoval Gustav Mahler. No a samozřejmě ten vynikající Modest Petrovič. Jinak se to mění podle nálad,“ říká tento mladý jazzový skladatel.

Jako malou ukázku výlučnosti Jiruchových jazzových kompozic pro orchestr zveřejnila tento týden stanice Vltava dříve nepublikovaný videozáznam Jiruchovy tvorby pro menší orchestr z roku 2011:
 
 

Klavírní dílo Modesta Petroviče Musorgského se dosud dočkalo se vícera úprav. Zřejmě to nejdůležitější vytvořil skladatel a impresionista Maurice Ravel pro orchestr v roce 1922 a následovaly další podoby od řady tvůrců. Existují verze pro orchestr žesťových nástrojů, klasickou kytaru atd. Pro jazzový orchestr dílo objevili Ralph Burns, Allyn Fergusson, nebo Duke Ellington a v roce 1971 např. suitu uchopilo jazzrockové trio Emerson, Lake & Palmer.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.