Jméno Andyho Warhola dnes v Pittsburghu žije dál, a to nejen obrazně

Pittsburgh v americké Pensylvánii býval jedním z ocelových srdcí Spojených států. Právě v době největšího rozmachu těžkého průmyslu se tam narodil umělec s československými kořeny Andy Warhol. Jeho otec Andrej a matka Julie se do Ameriky přistěhovali ze slovenské obce Miková. V Pittsburghu stále žije část rodiny Warholových. Jeho synovec Donald tam dokonce provádí v muzeu nesoucím strýcovo jméno.

S Donaldem Warholou jsme se sešli nad albem fotografií, které ukazuje návštěvníkům muzea svého strýce, když je provádí. Je viceprezidentem Nadace Andyho Warhola, kterou před ním vedl jeho otec John. Ve Warholově muzeu pracuje jako historik dějin rodiny.

Na jedné z nejstarších fotek z roku 1930 je babička pana Donalda Julia se syny Johnem a nejmladším Andym. Nejstarší z trojice sourozenců Paul na ní není, ale i na něj za chvíli dojde.

Hrob Andyho Warhola v Pittsburghu

Dřina, kam se podíváš

„Rodina Warholových nejdříve bydlela v pittsburské dělnické kolonii, které se říkalo české nebo slovenské ghetto. Byly to provizorní domy, u kterých se nepředpokládalo, že by tam dělníci bydleli natrvalo. Sloužily k tomu, aby se přistěhovalci mohli postavit na vlastní nohy,“

Byty byly postavené blízko oceláren, protože většina přistěhovalců z východní Evropy přišla do Pensylvánie pracovat buď do hutí, nebo do uhelných dolů. Andyho otec pracoval na stavbě, ale i to byla velmi těžká práce.

Mladý Andy Warhol se tedy z okna svého pokoje díval hlavně na továrny, kouřící komíny hutě, které pracovaly nepřetržitě 365 dnů v roce, 24 hodin denně. Donald Warhola předpokládá, že pracovní nasazení, které viděl, si s sebou přinesl i do New Yorku, kde naplno rozjel svou uměleckou dráhu.

Rodina Warholových nejdříve bydlela v pittsburské dělnické kolonii, které se říkalo české nebo slovenské ghetto

Žili byli bratři tři

Na další rodinné fotografii jsou všichni tři mladí bratři Warholovi pěkně pohromadě. Donald ukazuje, že každý z nich byl trochu jiný:

Paul měl sako a klobouk a byl to spíš takový intelektuál. Donaldův otec John má na snímku koženou bundu a rozcuchané vlasy – trochu rebel. A nejmladší, tehdy asi 13letý Andy na obrázku působí ještě jako studentík. A jak fotka předznamenává, i v životě si šel každý svou vlastní cestou.

Čtěte také

Pak synovec Andyho Warhola ukazuje jednu červeně a druhou modře tónovanou fotografii mladého muže a přiznává, že to je vlastně jeho maturitní fotka. Portrét, který mu vyrobil strýček Andy.

Není Andy jako Andy

Jméno Andyho Warhola dnes v Pittsburghu žije dál, a to nejen obrazně. Andy se totiž jmenuje i syn pana Donalda. Chce si ale prý udržet svou vlastní osobnost a nevyužívat popularity svého prastrýce. Proto vystupuje jako Andrew a ne Andy. Jméno má vlastně po pradědečkovi Andrejovi.

Je mu 17 a buduje si svoji pozici na sociálních sítích. Jenže není podle Donalda moc úspěšný. Když zadá do Googlu svoje jméno Andrew Warhola, vždycky vyjedou jen výsledky o slavném umělci. Donald se směje, že strýčkovi Andymu se zkrátka podařilo ovládnout i virtuální prostor.

autoři: Pavel Novák , and
Spustit audio

Související