John Scofield v Praze: rozhovor a fotoreport

26. leden 2012

„Miluji hraní v Praze,“ řekl po koncertě v pražském Rudolfinu (25.1.) americký jazzový kytarista John Scofield. Přinášíme rozhovory s jeho hlavními protagonisty, komentáře hudebních publicistů a také fotoreport.

John Scofield představil v Rudolfinu Grammy oceněné album '54'. Doprovodila ho dvě tělesa, Dánský rozhlasový bigband a Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod vedením renomovaného aranžéra a skladatele Vince Mendozy.

Mendoza se na své první návštěvě Česka představil hlavně jako dirigent. „To vlastně ani dirigování není, protože jsem pracoval s různými kapelami s mou vlastní hudbou. Ale mé dirigování se stalo v posledních letech více důležité,“ vysvětlil v rozhovoru pro Radiožurnál.

Vince Mendozu i Johna Scofielda pozvala k mikrofonu Radiožurnálu redaktorka Jitka Benešová. Poslechněte si celý rozhovor:

S aranžérem Vince Mendozou spolupracuje Scofield od počátku 90. let. V poslední době se jejich cesty střetly např. na albu „54“. Právě Mendozova úprava Scofieldovy skladby Carlos z této nahrávky byla ve výročních cenách Grammy 2011 vyhlášena za „Nejlepší instrumentální aranžmá“ a zazněla i v Praze.

Vince Mendoza navštívil Česko poprvé, John Scofield zde byl už mnohokrát. Naposledy vloni se svým kvartetem v Brně. „Rád hraji v Praze. Velice často, když děláme turné po Evropě, na jeho konci říkám, že nejlepší obecenstvo je v Praze. Ano, je to tu z pohledu hudebníka skvělé. Opravdu skvělé obecenstvo,“ řekl slavný kytarista.

02541623.jpeg

Hudba pro desku i pražské vystoupení vyrostla zejména ze Scofieldových skladeb pro menší ansámbly (zejména pro předchozí alba Groove Elation, What We Do, Überjam, Hand Jive). Jakkoli provedení s bigbandem a symfonickým orchestrem oslňuje svou mohutností, neztrácí nic na kompaktnosti originální malokapelové předlohy. „Jednoznačně si zachovává svěžest a prostor pro svobodu individuálního vyjádření, které jsou pro jazz natolik klíčové,“ míní Petr Vidomus, dramaturg internetového rádia ČRo Euro Jazz.

Celý koncert živě přenášela stanice ČRo 3 – Vltava. V rámci přenosu vystoupení zhodnotili hudební publicisté Aleš Opekar a Antonín Matzner i čeští jazzmani Jiří Stivín či Karel Růžička. Poslechněte si jejich komentář koncertu:

Dánský rozhlasový bigband (DR Bigband) není pro české posluchače neznámý – v roce 2010 zde orchestr odehrál tři koncerty s bluesmanem Robbenem Fordem. Akce v Rudolfinu se konala u příležitosti zahájení dánského předsednictví EU.

John Scofield/DR Bigband/SOČR/Vince Mendoza – playlist, Praha 25.1.

1. Door #3 (autor J. Scofield | aranžmá J. McNeely) 2. Carlos (autor J. Scofield | aranžmá V. Mendoza) 3. Jung Parade (autor a aranžmá V. Mendoza) 4. Honest I Do (autor J. Scofield | aranžmá V. Mendoza) 5. Polo Towers (autor J. Scofield | aranžmá F. Ross) 6. Beauty and Sadness (autor a aranžmá V. Mendoza) 7. Twang (autor J. Scofield | aranžmá V. Mendoza) 8. Say we Did (autor a aranžmá V. Mendoza) 9. Out Of The City (autor J. Scofield | aranžmá V. Mendoza)

autoři: jib , Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.