Jsem svým dětstvím jistým způsobem zmrzačená, svěřuje se úspěšná spisovatelka Kristýna Trpková

19. duben 2024

Hned za svou první detektivku získala cenu. „Číst kriminálky mě vždycky bavilo, ale dlouho mi trvalo, než jsem se odhodlala k psaní,“ říká „princezna české detektivky“, jak jí mnozí přezdívají. Kolik detektivek píše a dosud napsala? Jak se jí podařilo uzdravit se z bulimie? Proč je ve svých knihách tzv. schovaná? Popisuje v nich skutečnost, nebo je to všechno fikce? Co má teď v plánu?

Názor na to, že by ona sama mohla psát, změnila ve chvíli, kdy narazila na úspěšnou knihu, která se jí ale vůbec nelíbila. „Řekla jsem si tehdy, že bych to mohla zkusit.

Kristýna Trpková

Jsem impulsivní a když už se k něčemu rozhoupu, tak to jde naráz. Do týdne jsem měla vymyšlený námět a za tři měsíce bylo hotovo,“ vzpomíná Kristýna Trpková.

Jejím nejnovějším literárním počinem je kriminální psychothriller Někdo z nás. Byla to pro ni prý svým způsobem psychoterapie. „Čerpala jsem z vlastních pocitů, protože doma probíhalo domácí násilí. Jsem svým dětstvím jistým způsobem zmrzačená,“ svěřuje se autorka.

Rozepsaných má v současnosti několik knih. Do toho má rodinu a děti. „Naučila jsem se odcházet bez výčitek od psaní i postav, pouštět je z hlavy, aby mi nezasahovaly do běžného života, s čímž jsem měla ze začátku problém,“ popisuje Kristýna Trpková v Blízkých setkáních.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.