„To jsou holt ty hranice chápání...“

30. květen 2015

Hostem loňského i letošního Febiofestu byl Isaach De Bankolé, jeden z nejlepších soudobých filmových herců. Vladimír Hendrich pořídil s touto mimořádnou osobností moderní kinematografie rozsáhlý rozhovor.

Vysíláme 30. května 2015 od 8:50

V rozhovoru Isaach De Bankolé vzpomíná především na svou filmovou spolupráci s Claire Denis a s Jimem Jarmuschem, reflektuje v něm také svůj vztah k divadelnímu a filmovému herectví, k novodobému světu konzumu, násilí i k umění chápanému jako reálné východisko z pasti současných společensko-politických manipulací.

Rozhovor Vladimíra Hendricha, který tlumočila Barbora Štefanová, začíná slovy: „Váš nejnovější, právě dokončovaný film v režii izraelského filmaře Josepha Cedara se odehrává v New Yorku a v Izraeli, jmenuje se Oppenheimerovy strategie a vy v něm hrajete po boku Richarda Gera, Charlotty Gainsbourgové a Steva Buscemiho. Na Febiofestu 2015 jsme viděli také zatím poslední snímek talentovaného maďarského filmaře Szabolczse Hajdua s titulem Přelud, což je takový meditativně laděný eastern, který vznikl v maďarsko-slovenské koprodukci, a vy v něm ztělesňujete hlavní roli osamělého afrického fotbalisty zapleteného do falšování výsledků zápasů a pronásledovaného v maďarské pustě.“

03395244.jpeg

Prarodiče Isaacha De Bankolé pocházeli z Nigérie, rodiče z Beninu, on sám je rodák z Pobřeží Slonoviny. Narodil se v roce 1957 jako desáté z šestnácti dětí a ve svých sedmnácti letech odešel studovat do Francie. V Paříži se pokoušel získat licenci pilota aerolinek, ale nakonec se rozhodl pro svět kinematografie. První úspěch se dostavil v roce 1986, kdy za výkon ve snímku Black Mic Mac dostal francouzského Césara v kategorii hereckých nadějí.

03395245.jpeg

Ovšem jeho průlomovým filmem bylo pro něj drama Chocolat francouzské režisérky Claire Denis. Bankolého si oblíbil i „král nezávislého filmu“ Jim Jarmusch, a tak jsme herce mohli vidět třeba jako zmrzlináře Raymonda v krimi dramatu Ghost Dog nebo v nikotinově-kofeinovém snímku Kafe a cigára. Jejich posledním společným počinem jsou Hranice ovládání, kde si Isaach zahrál hlavní roli.

Isaach de Bankolé je držitelem Kristiána za přínos světové kinematografii.

autor: Jiří Kamen
Spustit audio