Kandace Springs: Když se sny plní

10. duben 2022

Americká zpěvačka a pianistka Kandace Springs je jednou z nejzajímavějších mladých osobností na jazzové a soulové scéně. Disponuje výbornými kontakty, velkým potenciálem a od raného věku jí vychází jedna příležitost za druhou. Více o její životní cestě v záznamu Jazz Profilu.

Kandace, ročník 1989, je rodačkou z amerického Nashvillu ve státu Tennessee a na rozdíl od většiny svých sousedů měla od mládí, stejně jako její dvě sestry, přísun kvalitního soulu a jazzu. Především proto, že její otec Scat Springs je zpěvák, velký hudební nadšenec a mimo jiné působil i jako doprovodný zpěvák pro Arethu Franklin nebo Donnu Summer.

„Bral mě na svá vystoupení po celém Nashvillu, což bylo jeho živobytí. Přirozeně jsem tátu brala od dětství jako muzikanta. Díky němu jsem začala v deseti hrát na klavír, zařizoval mi lekce a celou dobu mě podporoval. Stejně tak mě vystavoval poslechu legend, včetně Niny Simone, kterou jsem si okamžitě zamilovala,“ říká Kandace, která se ukázala jako velký talent, když dokázala řadu věcí odehrát jako malá pouze po sluchu.

Poměrně mladá také začala vystupovat po Nashvillu a v pouhých sedmnácti letech dostala nabídku od lovců talentů. Rodiče se však rozhodli, že na kariéru profesionální zpěvačky je ještě čas. Místo toho Kandace vzala práci v hotelu, kde přes den parkovala auta a po večerech zpívala u piana.

Pozvánka od Prince

Když vyšel čas, tak občas něco natočila a jedna z vlastních nahrávek, která jí pomohla k rozšíření povědomí, byl cover skladby Stay With Me, tehdy oblíbeného hitu od Sama Smithe. Připravila poměrně nízkorozpočtové video a vypustila ho v roce 2014 do světa. Nějakou náhodou se video coveru skladby Stay With Me dostalo k ikoně jménem Prince.

„Napsal mi přímo. První jsem si myslela, že musí jít o vtip, ale ukázalo se, že je to opravdu on. Všechny tvoje sny se teď splní, řekl, a tři dny na to, jsem byla v letadle,“ vzpomíná Kandace, kterou Prince požádal, aby s ním vystoupila v Paisley Parku k třicátému výročí alba Purple Rain se skladbou First Time Ever I Saw Your Face.

I díky tomuto úspěchu se rozhodla přesunout se do New Yorku, kde se začala věnovat novým skladbám a zkoušet štěstí na konkurzech. Jako klíčový se ukázal ten, který pořádal prezident vydavatelství Blue Note v Los Angeles. Dona Wase si získala svým podáním skladby I Can't Make You Love Me a v roce 2014 vydává u významného labelu své eponymní EP.

Pocta ženským hlasům

Spolupráce s věhlasným vydavatelstvím pokračovala i rámci alb Soul Eyes (2016) a Indigo (2018). Nicméně, nejdůležitější titul v diskografii Kandace Springs bylo album The Women Who Raised Me z roku 2020. Jedná se o ucelenou poctu zpěvačkám, které v ní probudily lásku k hudbě a v průběhu let jí inspirovaly. Po svém podala skladby legend typu Billie Holiday nebo Ella Fitzgerald. Došlo i na Ninu Simone, Dusty Springfield, ale také Lauryn Hill nebo Sade.

„Každá z nich mi předala trochu něco jiného, ale všechny lekce dohromady ze mě udělaly to, čím jsem. Když to tak vezmu, tak to hlavní, o co se každý den snažím je, se těmto vzorům aspoň částečně vyrovnat,“ říká Kandace.

Nejnovější položkou v diskografii Kandace Springs je album My Name Is Sheeba, což je kolekce skladeb, které natočila už v roce 2007 se svým otcem. Velice povedená je především skladba Simple Things, kde se otec Scat Springs, přidá. Jestli vám bude tato záležitost povědomá, tak se objevila už na albu Indigo.

Pokud jde o možnost vidět Kandace naživo, tak původně měla vystoupit v půlce května v Mercedes Forum Praha v rámci festivalu Pražské Jaro, ale koncert byl zrušen. Snad se brzy najde nový termín.

autor: Daniel Sywala
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.