Karel Ančerl byl nenápadný velikán

První prázdninový víkend na stanici D-dur věnujeme jubilujícímu dirigentovi Karlu Ančerlovi.

Padesáté výročí odchodu Karla Ančerla 3. 7. 1973 je příležitostí uvědomit si, jak významná byla jeho éra v České filharmonii. Byl jmenován šéfdirigentem v roce 1950 a uprostřed temných 50. let udržel kvalitu, neustále pracoval a rozšiřoval repertoár a nepodléhal žádným ideologickým šablonám. A v letech uvolnění přišla i sem jakási zlatá šedesátá, protože orchestr absolvoval několik velmi úspěšných zájezdů, uváděl nová díla světového repertoáru a zval významné sólisty i dirigenty. A to všechno navzdory tomu, že Ančerl nebyl u orchestru zpočátku příliš oblíben.

Do jeho období spadá také rozmach nahrávacích možností a teprve kompletní vydání jeho nahrávek ve zlaté edici Supraphonu v 90. letech všem ukázalo jejich vysokou kvalitu. Ančerl u nás prosadil Stravinského, v premiéře nastudoval Prokofjeva, Bartóka, Šostakoviče, ale i Janáčka a Martinů, který byl nejprve téměř zakázán… Má nepřekonatelné nahrávky se Svjatoslavem Richterem, který sem od 50. let jezdil, s Josefem Sukem, André Navarrou a mnoha dalšími. Konec Ančerlově éře v České filharmonii přinesla sovětská okupace, po které se rozhodl emigrovat do Toronta.

Karel Ančerl

V posledních letech o to víc hostoval u nejslavnějších světových orchestrů, ale už dříve hostoval např. u Berlínských filharmoniků. Na délce jeho života se podepsal dlouhý pobyt v koncentračních táborech Terezín a Osvětim, zanechal trvalé následky, kterým podlehl v 65 letech. Má za sebou ale mimořádné dílo plné svěží hudební energie, pregnantního smyslu pro rytmus a orchestrálních barev. I když se to tehdy zdaleka tolik nezdůrazňovalo, byla Česká filharmonie v mimořádně dobré kondici a nikde to nepřeslechli. Tyto její staré nahrávky jí ještě po desítkách let zvedají renomé.

Ančerl vytáhl filharmonii z jisté krize, která vznikla po emigraci Rafaela Kubelíka a dal její dramaturgii jasný řád a nejvyšší umělecké parametry. Z těchto nahrávek je radost vybírat a reprezentativní řadu nabídne i Návštěva o prvním červencovém víkendu.

První prázdninový víkend na stanici D-dur věnujeme jubilujícímu dirigentovi Karlu Ančerlovi.

Vysíláme 1. a 2. července 8:00-12:00 s reprízami po půlnoci.

Spustit audio