Karin Lednická píše bestsellery z historie rodného kraje

5. únor 2024 00:34

Svůj první román vydala Karin Lednická, narozená 5. února 1969, až po padesátce, podobně jako její slavná kolegyně Alena Mornštajnová. A shodně s ní také předtím překládala z angličtiny.

Ve své prvotině Šikmý kostel, která v roce 2020 způsobila literární senzaci, se Lednická dotýká mnoha těžkých témat, přesto se její příběhy obyvatel Těšínska čtou jedním dechem. Očividně umí působivě vyprávět. Na pozadí takzvaných velkých dějin rozehrává osudy několika rodin, ať už polských, českých, nebo smíšených, ze severovýchodního cípu republiky, odkud sama pochází. Tato česká nakladatelka, překladatelka a spisovatelka se narodila v Karviné, vyrostla v Havířově a nyní žije v Ostravě. „Celý život jsem strávila v regionu, jehož historii zpracovávám,“ říká na svých internetových stránkách.

Čtěte také

„Na samém začátku byl úmysl napsat povídku,“ svěřila se Lednická v tisku. Z románu Šikmý kostel, jehož děj se odehrává v okolí titulního kostela svatého Petra z Alkantary, ale po rozsáhlé rešeršní práci vznikla románová kronika, která byla zamýšlena jako první část trilogie. Po svém vydání se stala absolutním vítězem ankety Kniha roku a získala celou řadu dalších ocenění. Podobně si vede i druhý díl trilogie, po jehož vydání dostala Lednická Cenu za svobodu, demokracii a lidská práva, a to za mimořádný přínos k reflexi novodobých dějin.

V březnu 2022 jí vyšlo „literární dokudrama“ s názvem Životice: obraz (po)zapomenuté tragédie. Životická tragédie je podle Lednické jednou z desítek, možná stovek válečných události, na které se v ČR zapomnělo, které nejsou v učebnicích dějepisu. Minulému režimu podle spisovatelky událost nevyhovovala, protože nebyla potřebně černobílá. Režim po roce 1989 měl zase jiné priority. Přičemž i za tenhle zločin, ostatně jako vždycky a všude, nesou odpovědnost lidé, konkrétní osoby, které mají tvář, jméno a nějaký ten osud.

Karin Lednická

Původně chtěla Karin Lednická studovat knihovnictví a žurnalistiku, ale to jí bohužel „z různých důvodů nevyšlo.“ Po maturitě tedy zastávala celou škálu profesí v Benzině, Tesle Havířov a v Moravských chemických závodech Ostrava: „Nejvíce bych si dovolila vyzdvihnout zametání vapexu ve skladu technických olejů. Tu vůni mám dodnes v nose,“ komentovala sama tuto dobu.

Začátkem 90. let se konečně dostala k vysněné profesi: začala psát pro regionální periodika, dělala zprávařku v jednom z prvních soukromých rádií a věnovala se kulturní publicistice v regionálních médiích. V letech 1993 až 1994 studovala v Londýně angličtinu a anglickou historii. „Od té doby Londýn miluju,“ řekla kdysi. Po návratu z Anglie dva roky překládala beletrii, a také dvaadvacet let vydávala knihy.

Spisovatelka Karin Lednická

Za tím účelem si v roce 1997 založila nakladatelství Domino, které vydávalo hlavně detektivní romány a thrillery, některé Lednická i sama přeložila. V roce 2019 firmu prodala společnosti Albatros Media, aby se mohla naplno pustit do svého, jak tvrdí, životního díla. A v únoru 2020 vyšla Lednické prvotina Šikmý kostel jako první publikace jejího nově vzniklého nakladatelství Bílá vrána.

Vydání Šikmého kostela v témže roce doprovodila audioverze této knihy, kterou namluvila Vilma Cibulková. A na vlnách Českého rozhlasu Ostrava měla v listopadu 2020 premiéru 14dílná stejnojmenná adaptace v režii Tomáše Jirmana. Audioverze v podobě tří kompaktních disků doprovodila i druhý díl románové kroniky. A letos by měl vyjít závěrečný díl trilogie, jehož děj skončí v roce 1961, tedy v čase největší zkázy původního města Karviná.

Kostel sv. Petra z Alkantry, který dal trilogii název, vlivem těžby uhlí klesl o téměř 40 metrů a nachýlil se, ale dodnes stojí. Už ho však neobklopují domky hrdinů knihy, ale pouze rybník, louky, náletové dřeviny a čtyřproudá silnice vedoucí z Karviné do Ostravy.

Karin Lednická žije v ostravském Svinově. Má syna Davida a dceru Zuzanu.

Šikmý kostel svatého Petra z Alkantary, Karviná
zdroj: ČTK
Spustit audio

Související