Karl Denson’s Tiny Universe – New Ammo

14. červenec 2014

Americký saxofonista Karl Denson si dal zdánlivě jednoduchý cíl. Natočit studiovou desku tak dynamickou a hybnou, že vás rozpumpuje stejně jako koncert jeho funk/jam/fusion spolku Tiny Universe. Podařilo se a titul New Ammo si volbu Albem týdne zaslouží.

Karl Denson je typický žánrový všežravec. V dobrém smyslu slova. Užívá si výletů do rocku i popu s Lennym Kravitzem či Stevem Winwoodem, prokázal dobré služby gospelovým Blind Boys Of Alabama, nahrával s legendami jazzu a fusion Jackem DeJohnettem a Davem Hollandem. Jeho nejhlubší přirozeností ovšem zůstává funk.

„Konečně jsme přišli na to, jak zachytit ve studiu, co Tiny Universe dělá živě. Hodně jsme se posunuli muzikantsky, ale tahle deska především reflektuje kdo jsme a kam svojí muzikou míříme,“ charakterizuje Denson titul New Ammo.

Nepřehání. Hlavním atributem nahrávky je strhující, neodolatelná tanečnost. A také sound, který lze nejsnáze popsat profláknutým, ale výstižným slovem „nadupaný“ a který opravdu evokuje výborně nazvučený a pořádně rozjetý koncert. Neúprosný tah rytmiky i tlak dechové sekce doplňují euforická sóla, atmosféru gradují frenetické perkuse Mikea Dillona. „Varovný“ nápis „100ct soul explosion“ na přebalu alba dobře vystihuje situaci.

Osu řady skladeb, například Grenadiers či The Duel, tvoří riffující, zboosterovaná kytara D. J. Williamse a spolu s „rovnější“ rytmikou posouvá hudbu do oblasti moderně pojatého jazzrocku. Na album skvěle zapadne i ostré rhythm-and-blues My Baby, vokální duet principála Densona se soul/blues/countryovou zpěvačkou a písničkářkou Nicki Bluhm, která odhaluje svoje „nejjedovatější“ hlasové rejstříky.

Poslechněte si ukázky: 
 
 

Kapelník Karl logicky musí (a jak je u něj zvykem, s chutí tak činí) hrát nad celým tím klokotajícím kotlem rytmů silově, robustně. Jeho sóla jsou invenční a sebevědomá. A drive udrží, i když přejde ze saxofonu na příčnou flétnu, stačí si poslechnout jeho neodolatelné „přefukování“nástroje v Seven Nation Army. Skladbu nezjemnil ani fakt, že plně zaměstnaný tahoun Chris Stillvell protentokrát vyměnil slapující baskytaru za kontrabas.

Vrchol alba? Je jich několik, ale v dobrém smyslu slova vybočuje závěrečná desetiminutová kompozice Odysseus. Stejně jako v antickém mýtu, i zde se střídají pasáže poklidu a plavby v tichých průzračných vodách se zvukovými Skyllami a Charybdami.

Doufáme, že vás oživení až pozdvižení, které Denson se svým Tiny Universe dokáže vyvolat, ve vysílání stanice Český rozhlas Jazz potěší. Příjemný poslech.

03164099.jpeg

Karl Denson’s Tiny Universe – New Ammo

Karl Denson – saxofony, flétna, zpěvD. J. Williams – kytary, zpěvDavid Veith – elektrické piano, elektrické varhanyChris Littlefield – trubkaJohn Staten – bicí nástrojeChris Stillwell – baskytara, kontrabasRobert Walter, j. h. – elektrické piano, elektrické varhanyAndy Smith, j. h. - vibrafonNicki Bluhm, j. h. - zpěvDaniel De La Cruz, j. h. – baritonový saxofonAndy Geib, j. h. – trombón, trubkaMike Dillon, j. h. – perkuse, vibrafon

Label: Stoopid Records, 2014

www.karldenson.us

Album týdne je programový blok ve vysílání stanice Český rozhlas Jazz. Ukázky z vybraných CD vysílá ČRo Jazz pravidelně každý den od pondělí do neděle vždy v 11:00 a 19:00. Album týdne vybírá redakce s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci. Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních nahrávek.

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.