Kaviár byl dřív symbolem bohatství a přepychu. Dnes už si ho pro zdraví můžete dopřát i vy

8. duben 2024

Kaviár v minulosti symbolizoval především bohatství a přepych.  V současnosti je již dostupný všem, ale stále ho mnoho lidí opomíjí. Přitom existují i cenově přijatelné a zdravé alternativy pravého kaviáru.

Pravým kaviárem jsou jikry ryb z čeledi jeseterovitých – třeba z jesetera bílého nebo sibiřského. Není vůbec cítit rybinou a je velmi jemné lahodné chuti.

 Cenově dostupnější je kaviár nepravý – i v tomto případě jde o rybí jikry.  Nejběžnější je kaviár z lososa.

Kaviár je až extrémně bohatý na cenné nutriční látky. Jde hlavně o plnohodnotné bílkoviny, zdravé tuky s nenasycenými mastnými kyselinami, o vitaminy A, E, D i řady B. Neobsahuje žádné cukry, zato však v sobě ukrývá mnoho minerálních látek a vitamínů.

Obsahuje zejména ty minerály, které se vyskytují v přirozeném prostředí ryb, tedy v mořské vodě.

Kromě vysokého obsahu sodíku, draslíku a fosforu stojí za zmínku především obsah jodu, který je nezbytně nutný pro správnou činnost štítné žlázy, železa a mědi, také selenu, což je přirozený antioxidant zpomalující proces stárnutí buněk. Jediné, co mluví v neprospěch kaviáru, bývá občas vyšší procento soli používané ke konzervaci.

Zásady pro konzumaci kaviáru

Kaviár, ať už pravý nebo nepravý, správně servírujte a dodržujte jednoduché zásady.

Zaprvé: žádný kov – kaviár při styku s kovem, třeba stříbrem, ztrácí svou charakteristickou chuť, používejte dřevěné nebo plastové lžičky. Zadruhé: žádný citron. Ten totiž zcela potlačí jeho chuť. Nejlepší je bez přílohy nebo s malým plátkem bílého chleba.

Zatřetí: nezapomínejte na správnou teplotu. Dejte proto svůj kaviár před konzumací do chladničky, teplota mezi 10 a 12 stupni Celsia dovolí chuti rozvinout se.

autor: Eva Bucharová | zdroj: google.cz. rehabilitace.info
Spustit audio

Související