Ke vstupu do Dobršské brány lákají Andrea Motis i Verneri Pohjola

8. srpen 2022

Do malebné jihočeské Dobrše se chystá špička evropské jazzové scény. Pojítkem festivalu Dobršská brána, který se koná 19. a 20. srpna, je tentokrát trubka.

Headlineři velkoryse obsazeného festivalu letos dorazí z Finska, Španělska a také Německa. Vedle Verneriho Pohjoly a Andrey Motis totiž zahraje také Marcus Stockhausen.

Finského trumpetistu Verneriho Pohjolu není na těchto stránkách třeba příliš představovat. Dávno platí za stálici nejen v rámci Skandinávie. V celoevropském měřítku na sebe upozornil už albem Aurora (2009), zdánlivým kapelnickým debutem. To už měl ovšem za sebou ceněné album March Of The Alpha Males (2003) jako leader Ilmiliekki Quartet. Nemluvě o spolupráci s UMO Jazz Orchetra nebo členství v post-rockových Silvio, kde hrál ovšem na bicí.

Pověst „mladého nadějného“ se s ním ovšem táhla až do mimořádně úspěšného titulu Bullhorn (2014), na jehož obalu se ohradil, že je „nastupující nadějí“ už dobrých dvacet let a bohužel se už úplně mladý necítí. Za pověst reprezentanta mladé generace částečně mohl i fakt, že Verneri je synem Pekky Pohjoly, slavného baskytaristy progrockové kapely Wigwam, autora dlouhé řady sólových alb i spoluhráče Mika Oldfielda. Otcovu repertoáru vzdal syn poctu na desce Pekka (2017).

Verneri Pohjola se představí v závěru prvního festivalového večera, tedy v pátek 19. srpna v prostorách dobršského zámku, svůj aktuální projekt The Dead Don’t Dream. Stejnojmenné album vyšlo už v roce 2020, ale kvůli covidovému výpadku na jeho pódiové provedení došlo až nyní. Trumpetistu doprovodí pianista Tuomo Prättälä, kontrabasista Antti Lötjönen a bubeník Mika Kallio. 

Šarm a um

Ačkoliv je barcelonské zpěvačce, trumpetistce a skladatelce Andree Motis teprve sedmadvacet, stihla si už vybudovat úctyhodnou muzikantskou pověst. Začala totiž brzy, první profilové album vydala jako patnáctiletá. Dnes má za sebou víc než desítku desek i úspěšnou spolupráci s WDR Big Bandem z Kolína nad Rýnem. Na kterou jsme ostatně upozorňovali v Uloveno na síti. Stejně jako na nedávný titul Loopholes, který bude tvořit základ dobrškého koncertu.

Andrea na Loopholes vsadila na fascinující pestrost vlivů a rozšíření žánrového záběru. Podařilo se jí spojit prvky latiny, funku, soulu, R&B, fusion i středomořského folklóru, aniž by ztratila osobitost a aniž by v onom Babylónu zabloudila. Aby různorodosti nebylo málo, zpívá tu v rodné katalánštině, onde španělsky, portugalsky, anglicky i německy. 

Andrea Motis se postará v sobotu o finále celého festivalu, ale ještě před ní vystoupí německý trumpetista, hráč na křídlovku a skladatel Markus Stockhausen. Ve svojí tvorbě přirozeně spojuje jazz a soudobou artificiální hudbu, kterou byl jako syn jednoho z nejvýznamnějších představitelů serialismu či aleatorní hudby Karlheinze Stockhausena odmala obklopen.

Markus Stockahusen samozřejmě není jen synem slavného otce. Vybudoval si vlastní originální jazyk, díky kterému se stal jedním ze zásadních interpretů labelu ECM. Vedle jazzmanů spolupracoval například s klasickými ansámbly jako Symfonický orchestr BBC, s Berlínskou filharmonií, a také s hudebníky z Indie či Libanonu, protože mezi jeho inspirace patří i hudba východních kultur.

Do Dobrše přiveze Markus Stockausen repertoár a také sestavu trojalba Tales ze srpna 2021, na kterém první disk věnoval hudbě komponované a další dva volné improvizaci. Komunikaci s ním tudíž naváží nizozemský pianista a hráč na syntezátory Jeroen van Vliet, německý violoncellista Jörg Brickmann a německý bubeník Christian Thomé.

Vypíchli jsme jen hvězdné a vzácné hosty, což samozřejmě nijak nesnižuje uměleckou úroveň celého programu, viz níže. Za pozornost stojí nejen nový česko-polský kvartet Štěpánky Balcarové, opětovné pódiové shledání Jiřího Kotači se švédským kytaristou Alfem Carlssonem nebo koncert mladičkého (narozen v roce 2003) německého trumpetisty Jakoba Bänsche.

Program festivalu Dobršská brána 2022

19. srpna

16:00 Oskar Török & Michal Rataj (kostel)

18:30 Štěpánka Balcarová Quartet (zámek)

20:30 Verneri Pohjola (zámek)

20. srpna

13:30 Miroslav Hloucal – workshop (zámek)

15:00 Jiří Kotača & Alf Carlsson Quartet (kostel)

16:30 Jakob Bänsch Duo (zvonice)

18:00 Miroslav Hloucal & Emil Viklický Quartet (zámek)

19:30 Marcus Stockhausen (zámek)

21:00 Andrea Motis (zámek)

 

Spustit audio