Keška u Haška: Najděte vltavský poklad na Lipnici

8. srpen 2017

Haškovské léto na Vltavě pokračuje – již od pondělí 7. srpna budete moci ve vltavském éteru poslouchat premiérové díly románu Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války.

Velká část třetího dílu vznikala na Lipnici, kde Jaroslav Hašek dožil a kde je i pochován. A právě nedaleko jeho hrobu se nově nachází i vltavská keška, ve které najdou hledači podrobnější informace k Haškovskému létu a také malou pozornost od stanice Vltava.

Keška u Haška

Co je to Geocaching?

Je to turistická hra, jejímž úkolem je za pomoci zařízení s GPS najít schovaný poklad, tedy tak zvanou „keš“ nebo „kešku“, jak se jí česky neformálně říká. Vzhledem k tomu, že aplikaci pro hledání je nyní možno stáhnout do každého „chytrého“ telefonu, je hledání čím dál jednodušší. „Kešky“ mají podobu různě velkých schránek, které obsahují tzv. logbook – sešit nebo při malé velikosti schránky třeba jen pruh papíru, na který záznam o nálezu zapíšete, a dále podle velikosti tužku, drobné předměty na výměnu apod. Údaje o její poloze a nápovědu, jak skrýš najít, zjistíte po přihlášení na mezinárodní stránky hry geocaching.com.

Cílem hledání není ani tak co nejvyšší počet pokladů, které „vykopete“ neboli takzvaně „odlovíte“, ale návštěva zajímavých míst, u kterých jsou kešky umístěny. A právě na takové místo s nádherným výhledem vás zavede vltavská Keška u Haška na Lipnici.

Jak najít naši kešku?

K tomu, abyste si informace o „keškách“ mohli přečíst, případně údaje načíst do svých GPS přístrojů (stačí i mobilní telefon, který má GPS), se musíte zaregistrovat na oficiálních stránkách hry Geocaching. Je to jednoduchý úkon (samozřejmě zdarma), který vás k ničemu nezavazuje. Pokud byste tápali, můžete si všechny informace o hře a jejích pravidlech prostudovat na českých stránkách Geocachingu

Vltavskou kešku naleznete v databázi pod číslem GC5ZW1W.

Najděte vltavský poklad na Lipnici

V případě jakýchkoli dotazů nás kontaktujte na vltava@rozhlas.cz.

Vydáte-li se na Lipnici, navštivte také nedalekou trojici reliéfů vytesaných do skal v zatopených lomech od sochaře Radomíra Dvořáka. Mecenášem této realizace se stal Richard Hašek, vnuk Jaroslava Haška.

Obří ucho v žulovém lomu u Lipnice nad Sázavou

Náš projekt je součástí putovní série Hledej kešky s Českým rozhlasem.

Čtěte takéOsudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Tři díly v podání Oldřicha Kaisera on-line po celé léto

A jak je to s Haškovým odkazem přímo na Lipnici? Na to jsme se zeptali lipnického kastelána Marka Hanzlíka:

Spustit audio