Klatovská nemocnice otevřela nový pavilon dialyzačního střediska

1. květen 2024 00:30

Klatovská nemocnice má k dispozici nový pavilon dialyzačního střediska. Dosud sídlilo v jedné z nejstarších budov areálu nemocnice, která už nevyhovovala dispozičně, kapacitně ani vzhledově.

Klatovská nemocnice 29. dubna otevřela novou budovu dialýzy. Dvoupodlažní pavilon začala stavět loni, investice činila zhruba 63 milionů korun bez DPH a hlavním investorem byl Plzeňský kraj.

Klatovské dialyzační středisko pečuje o lidi s poruchou funkce ledvin z Klatovska, Domažlicka a Plzně jihu. Aktuálně sem na dialyzační léčbu dochází 75 pacientů. Loni středisko provedlo přes 8 600 dialýz. Nově bude k dispozici hezčí prostředí a komfort péče, personál zase získá lepší zázemí a moderní technologie mu usnadní práci. „Současné prostory už byly absolutně nevyhovující. Byly stísněné, nesplňovaly nároky na hygienu ani kvalitu péče a v neposlední řadě prostředí bylo ponuré a depresivní, což na pacienty nemělo vzhledem k množství času, který na dialýze stráví, dobrý vliv,“ říká ředitel nemocnice Ondřej Provalil.

Díky novým prostorám se mimo jiné navýšila kapacita střediska z 16 na 20 pacientů. Provoz se zahájí během následujících 14 dnů.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio