Klub Jazz Dock po dvou měsících obnoví provoz

19. květen 2020

Po více než dvou měsících se vrací živá hudba do pražského klubu Jazz Dock. Zahajovacím koncertem bude 25. května domovský big band Jazz Dock Orchestra. Přes léto v prostoru na smíchovské náplavce zazní mimo jiné řada akustických vystoupení Davida Kollera. 

Přesně 10. března zazněly poslední tóny z pódia Jazz Docku a nastalo ticho. Koronavirová epidemie zastavila veškeré koncerty a muzikanti byli nuceni hrát pouze z domova nebo streamovat. „Nyní se situace natolik vylepšila, že jsme schopni za zpřísněných hygienických podmínek opět otevřít,“ říká zástupce klubu Jakub Lederer.

O re-opening se postará šestnáctičlenný big band Jazz Dock Orchestra. Zazní zejména slavné kompozice jazzové historie od Dukea Ellingtona, Thada Jonese nebo Charlese Minguse. V květnu diváky potom ještě čeká třeba jednočlenný „orchestr“ Circus Ponorka nebo známá polsko-kubánská zpěvačka Yvonne Sanchez.

Následující měsíc se odehraje odložený speciální koncert Czech & Slovak Bass Night. Představí tři přední basisty, kteří významným způsobem promluvili do tuzemského jazzu v posledních dvou dekádách.

Nejprve vystoupí Rastislav Uhrík pouze v duu se saxofonistou Marcelem Bártou. Basista Petr Dvorský zahraje se svým triem, které sestavil speciálně pro tuto příležitost. Na piano jej doprovodí Stanislav Mácha a na bicí nástroje Jiří Slavíček. Večer uzavře kvartet Josefa Feča s repertoárem plnokrevného straight-ahead jazzu.

Také letní měsíce budou patřit špičkám česko-slovenské hudební scény. Nebude chybět dvojkoncert bluesové legendy Petera Lipy nebo vystoupení funk-rockové formace –123min. Vrcholem programu bude celkem 8 koncertů Davida Kollera.

Vzhledem k omezení letních festivalů se naskýtá výjimečná možnost vidět tuto velkou hvězdu české rockové scény v komorním prostředí klubu. „Můžete se těšit na písně jako Chci zas v tobě spát, Gypsy Love, Amerika a další hity Davida Kollera ve speciálním akustickém aranžmá,“ dodává Jakub Lederer. 

autor: Petr Vidomus
Spustit audio